KGB se pokusila potlačit Pražské jaro, potvrdily materiály z Mitrochinova archivu

Sovětská tajná služba KGB se pokusila v roce 1968 na pokyn svého šéfa Jurije Andropova sabotovat Pražské jaro. Informace se objevily v materiálech z Mitrochinova archivu. Sovětští agenti soustředili svou pozornost především na rozhlasové a televizní novináře nebo studentské vůdce. Podle dostupných informací chtěli také unést spisovatele Václava Černého a Jana Procházku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mitrochinův archiv, nedatovaný snímek

Mitrochinův archiv, nedatovaný snímek | Zdroj: ČTK

Někdejší archivář KGB Vasilij Mitrochin vyvezl v roce 1992 na Západ materiály, které nyní odtajnili Britové. Podle záznamů se rozvědka pokusila v roce 1968 sabotovat takzvané Pražské jaro, které vedlo k demokratizaci poměrů v Československu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O odtajněných materiálech mluvil publicista a autor knihy o Mitrochinově archivu Karel Pacner

„Mitrochin uprchl na Západ začátkem 90. let, kdy se rozpadal Sovětský svaz a byly rozvolněné hranice. Přešel k Britům a ti sedm let studovali to, co všechno přivezl. Byly to údaje o 25 tisících tajných operacích,“ popisuje publicista a autor knihy o Mitrochinově archivu Karel Pacner.

Sovětští agenti se měli v rámci akce Progres zaměřit na instituce a osobnosti, které se významně podílely na demokratizačním hnutí v Československu.

Mezi cíli byla kromě televize a rozhlasu i Univerzita Karlova, Klub angažovaných nestraníků nebo spisovatelé jako Pavel Kohout a Milan Kundera.

Británie zpřístupnila zhruba polovinu archivu

Sověti také plánovali únos dvou předních postav reformního tábora, a to literárního vědce Václava Černého a spisovatele Jana Procházky. Pod záminkou, že jim hrozí nebezpečí, je chtěli dostat do auta. Akce ale nakonec skončila nezdarem.

„Chtěli je unést do východního Německa. Ruský ilegál, který byl za Černým vyslán, tvrdil, že mu hrozí nebezpečí. Profesor Černý mu říkal, že o žádném nebezpečí neví, a i kdyby věděl, tak už je příliš starý na to, aby utíkal,“ vypráví Pacner a dodává:

„Spisovatel Jan Procházka neuměl žádný západní jazyk, uměl rusky. Procházka byl také pod ochranou tehdejšího ministra vnitra Pavla, který patřil k progresivnímu křídlu.“

Mitrochinův archiv popisuje aktivity KGB, způsoby získávání spolupracovníků a obsahuje seznam krycích jmen agentů. Obsahuje informace o tom, jak sovětská tajná služba sledovala Karola Wojtylu před jeho zvolením papežem nebo kde se nacházely tajné sovětské skrýše se zbraněmi v Západní Evropě a Spojených státech.

Británie zpřístupnila 19 z celkového počtu 33 složek s jeho strojopisnými záznamy v ruštině. Materiály mohou lidé vidět v archivu Univerzity v Cambridge. O záznamy se zajímají také čeští historici. Mitrochinovy ručně psané poznámky v sešitech zůstávají tajné.

Jedna stránka Mitrochinova archiv, která se zmiňuje o operaci Progres, Mitrochinův archiv | Foto: Jiří Hošek

Jiří Hošek, Jaroslav Beránek, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme