V laboratoři ve Spojených státech se možná až 75 vědců nakazilo antraxem

Až 75 vědců se ve Spojených státech možná nakazilo smrtelně nebezpečným antraxem. Jde o pracovníky vládní laboratoře pro výzkum nebezpečných chorob v Atlantě. Případem se zabývá FBI, zatím však nezjistila, zda nákaza byla záměrná, nebo náhodná. Předběžně se mluví o neopatrné manipulaci se vzorky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zpracování biologických stop v policejních laboratořích

Zpracování biologických stop v policejních laboratořích | Foto: Policie ČR

Americké Centrum pro kontrolu chorob, v jehož laboratoři k nákaze došlo, tvrdí, že do přímého kontaktu s bakterií přišlo jen sedm vědců, ale že v rámci preventivních opatření nabídlo léčbu antibiotiky a protiantraxovou vakcínu i dalším desítkám odborníků.

Nákazu centrum zjistilo 13. června. Odborníci se mohli nakazit poté, co byly bakterie obsahující antrax přemístěny z laboratoře s vyšším stupněm zabezpečení do méně zajištěného pracoviště.

Laboranti ale tyto vzorky zapomněli "deaktivovat" - a právě to způsobilo jejich nakažlivost. Další pracovníci si tedy mysleli, že vzorky už jsou deaktivované, a proto nepoužili ochranné pomůcky.

Příznaky se zatím neobjevily

U vědců, kteří s těmi vzorky přišli do styku, se zatím neprojevily žádné příznaky. Sněť slezinná má několik forem, a tudíž i různou inkubační dobu.

„Nejčastější je forma kožní, která se projeví puchýřem s krvácením na spodině, někdy lokální reakcí a celkovými příznaky,“ říká docent Evžen Hrnčíř, přednosta Kliniky pracovního a cestovního lékařství pražské Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

„Vzácná, ale velmi závažná je forma plicní, kdy člověk má horečku, kašel. Podstatná část i léčených pacientů umírá. Střevní forma je také spíše vzácná. Nejvzácnější, ale nejzávažnější je forma mozková. Tato infekce postihuje mozek a mozkové blány a i při léčbě většinu pacientů usmrtí,“ doplňuje.

Bakterie antraxu | Foto: licence Public Domain, volné dílo

Na českém území tuto nákazu naposledy zaznamenali v minulém století. „Přenáší se ze zvířat na člověka, ne však mezi lidmi, to popsáno není. U nás se to už nevyskytuje, ale ještě v minulém století nějaká nákaza popsaná byly při zpracování kůží z Mongolska,“ dodává Hrnčíř.

O antraxu se ve Spojených státech mluvilo krátce po teroristických útocích z 11. září 2001.
Některá média a úřady senátorů dostaly obálky se stopami antraxu. Tehdy se nakazilo 22 lidí, pět z nich zemřelo.

FBI to vyšetřovala několik let. Nakonec v roce 2005 se zaměřila na Bruce Edwardse Ivinse, vědce, který pracoval ve vládních laboratořích v Marylandu. V roce 2008 ale Ivins zemřel na předávkování acetaminofenem. Vyšetřovatelé sice neměli přímý důkaz o jeho vině, ale přesto ho označili za hlavního podezřelého a v roce 2010 FBI tento případ uzavřela.

Helena Berková, Kateřina Prachařová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme