U jihoafrického soudu skončil výslech svědků v kauze Pistorius. Závěrečné řeči budou za měsíc

Soud s jihoafrickým běžcem Oscarem Pistoriusem ukončil výslech svědků. Známý hendikepovaný atlet loni v únoru zastřelil ve svém domě v Pretorii svou přítelkyni. Hájí se tím, že ji uprostřed noci považoval za lupiče. Obžaloba ale tvrdí, že střelbě předcházela ostrá hádka a Pistorius zabil mladou ženu vědomě. Slavnému běžci hrozí v krajním případě doživotí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oscar Pistorius před soudem

Oscar Pistorius před soudem | Zdroj: Reuters

„Nemohli jsme povolat velkou řadu svědků, kteří odmítli předstoupit před soud. Báli se intenzivního zájmu médií a nemělo smysl je ke svědectví nutit. S tímto poukazem uzavíráme obhajobu," ukončil právník Oscara Pistoriuse výslechy svědků.

Obhajoba se pokusila přinést důkazy svědčící pro Pitoriusovu verzi celého případu. Snažila se vykreslit svého mandanta jako slušného člověka, který by úmyslně vraždit nedokázal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Soud s Oscarem Pistoriusem sledoval Ondřej Himmer

Obžaloba naopak tvrdila, že podobnou situaci by většina lidí řešila útěkem nebo by alespoň hned nestřílela. Tento argument ale protistrana chtěla vyvrátit posudkem sportovního psychologa, profesora Wayna Dermana.

„V takovém případě není útěk reálnou alternativou. Posuzovaný nemá dolní končetiny, takže nemůže prchat. Bez této možnosti mu zbývá jen zůstat a bojovat. Taková reakce na nebezpečí je tedy z psychologického hlediska pochopitelná,“ vysvětlil psycholog.

Pravníci mají asi měsíc na přípravu závěrečných řečí. Soud v Pretorii by je měl vyslechnout 7. a 8. srpna. Poté vynese rozsudek. Pokud se obžalobě podaří přesvědčit soud, že Pistorius vraždil vědomě, může dostat až doživotí.

Byla to vražda, nebo tragický omyl

Sedmadvacetiletý sprinter s podkolení amputací obou nohou měl podle obžaloby úmyslně zastřelit svoji přítelkyni, jihoafrickou modelku Reevu Steenkampovou.

Oscar Pistorius nepopírá, že Steenkampovou zastřelil přes zavřené dveře v koupelně svého domu. U soudu se ale hájil tím, že si ji během valentýnské noci spletl se zlodějem.

„Střílel jsem proto, že jsem z toalety slyšel hluk. V té chvíli jsem si myslel, že je v domě někdo, kdo mě chce napadnout,“ řekl před soudem už dříve Pistorius.

Pro obhajobu i obžalobu je velmi těžké dokázat, s jakými úmysly vzal Pistorius do ruky zbraň a několikrát vystřelil.

Jihoafrický atlet Oscar Pistorius sedí na lavici obžalovaných před soudem v Pretorii | Foto: Reuters

Ondřej Himmer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme