KSČM a Úsvit svolají mimořádnou schůzi sněmovny, spojily je církevní restituce

Opoziční KSČM a hnutí Úsvit navrhly svolat mimořádnou schůzi sněmovny. Poslanci se budou zabývat církevními restitucemi. Jednání se uskuteční příští týden ve čtvrtek, potvrdil šéf komory Jan Hamáček z ČSSD.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna 22.1. 2014

Poslanecká sněmovna 22.1. 2014 | Foto: Filip Jandourek

Strany mají podle předsedy hnutí Úsvit Tomia Okamury informace o tom, že se porušuje zákon ohledně podmínek pro vydávání majetku.

Příslušné úřady prý nevyžadují od církví všechny potřebné doklady. Komunisté a Úsvit proto chtějí po vládě vysvětlení.

„Rádi bychom veřejně před celou Poslaneckou sněmovnou požádali o vysvětlení tohoto postupu, protože se jedná o záležitost, která veřejnost zajímá. Jedná se o mnohamiliardové majetky, které by byly vráceny nezákonně,“ vysvětlil důvod svolání mimořádné schůze Okamura.

Přehrát

00:00 / 00:00

Proč chtějí poslanci KSČM a hnutí Úsvit svolat mimořádnou schůzi, zjišťoval Antonín Viktora

Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa hrozí, že církvím bude vydán i majetek, o který přišly už před 25. únorem 1948.

Pokud by nějaký úředník vydal církvím majetek, na který nemají nárok, mohl by to být podle ministra Jiřího Dienstbiera z ČSSD trestný čin.

„Nevím, jestli je to pravda. Pokud by ale kterýkoliv úředník nepostupoval podle zákona a vydal majetek, aniž by měl doloženy právní důvody pro jeho vydání, tak by to mohlo být hodnoceno jako trestný čin. Samozřejmě každý úředník má povinnost postupovat podle platného zákona,“ dodal Dienstbier.

Opoziční strany posbíraly dostatek podpisů k tomu, aby schůzi svolaly. Konat se bude příští týden ve čtvrtek, rozhodl předseda sněmovny Jan Hamáček z ČSSD.

Církve mají podle zákona dostat nemovitý majetek v hodnotě přibližně 75 miliard korun. Během 30 let jim stát vyplatí po započtení inflace asi 80 až 90 miliard korun za majetek, který nemůže být vydán, neboť již dnes není v majetku státu. Současně se až na nulu bude snižovat státní dotace církvím.

Jana Čermáková, Anna Jadrná, Antonín Viktora Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme