Špatná taktika trenéra Scolariho? Brazilcům by se hodil stratég Van Gaal

Šokovaným Brazilcům po debaklu s Německem chvíli trvalo, než si uvědomili, co se v semifinále mistrovství světa vlastně stalo. Debaty a rozbory nejtěžší brazilské porážky za posledních 94 let se táhly dlouho do noci, ale vysvětlení se nikdo stejně nedobral. Ovšem dalo se zaslechnout láteření nad taktikou trenéra Luize Felipe Scolariho. Co by teď Brazilci dali za takového Louise van Gaala.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brazilský trenér Luiz Felipe Scolari vzal semifinálový debakl od Německa na sebe

Brazilský trenér Luiz Felipe Scolari vzal semifinálový debakl od Německa na sebe | Zdroj: Reuters

Nizozemský trenér je se svým týmem ještě ve hře, dnes ho čeká v semifinále Argentina. Stratég mistrovství světa, takový přídomek náleží po dvou vyřazovacích zápasech sebevědomému kouči, který po turnaji zamíří na lavičku Manchesteru United.

Van Gaalovi se vydařila dvě rozhodnutí v klíčových okamžicích. V osmifinále poslal v závěru vyčerpávajícího zápasu v horké Fortaleze na hřiště místo kapitána Van Persieho čerstvého Huntelaara a on zařídit v utkání s Mexikem bleskový obrat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Slabinou trenéra Scolariho je podle Brazilců taktika

Ve čtvrtfinále proti Kostarice těsně před penaltovým rozstřelem netradičně vystřídal brankáře a vyplatilo se. Krul vychytal Nizozemcům postup mezi čtyři nejlepší týmy na světě.

Oproti tomu Scolarimu teď Brazilci mimo jiné vyčítají, že snad Němce ani nesledoval, jinak by proti nim nenasadil místo zraněného Neymara zrovna útočníka Bernarda, ale spíš někým jiným vyztužil střed pole.

Umí motivovat, ale taktika je jeho slabina, říkají. Ovšem ani Van Gaal není pokaždé prorokem.

Kouč Louis van Gaal objímá brankáře Tima Krula, který svému týmu vychytal v penaltách s Kostarikou postup do semifinále | Foto: Reuters

„Myslím, že v semifinále už najdeme jen týmy, které jsou na stejné úrovni. Ostatně viděli jsme to už ve čtvrtfinálových a osmifinálových zápasech, kdy byly výsledky velmi těsné. Teď už rozhodují maličkosti, je to 50 na 50. Musíte mít i štěstí, aby vám mince padla na tu správnou stranu,“ řekl Van Gaal před semifinálovým soubojem a těsně před tím, než Němci roztrhali jeho úvahu na cucky.

V tom je nizozemský kouč nevinně a dnes bude hrát se svým týmem i za Brazilce. Protože jenom jedno je pro ně horší než potupný sedmigólový výprask od Němců. Představa, že v neděli budou slavit na Maracaná titul mistrů světa Argentinci.

Jan Kaliba, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme