Nízkonákladové aerolinky zdražily, vyplatí se létat z Polska

Největší nízkonákladové aerolinky na pražském Letišti Václava Havla letos zdražily. Vyplývá to z analýzy prodejce leteckých dokladů Aletenky. Cestující by se měli rozhlížet po nabídkách letenek s přihlédnutím k nabízeným službám a neměli by opomenout ani ostatní letiště v sousedních zemích, kde je odlet často levnější.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letiště Pardubice - Boeing 737 roluje na ranvej

Letiště Pardubice - Boeing 737 roluje na ranvej | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

Největší nízkonákladové společnosti, které létají z pražského Letiště Václava Havla, zvedly ceny palubních letenek v porovnání s loňským létem v průměru o 10 eur, tedy v přepočtu o nějakých 275 korun.

Je dražší benzin a zvyšují se poplatky, které musí přepravci platit na letištích. Velkou roli hraje určitě také to, že letecké společnosti mají svůj okruh zákazníků a konkurence je nenutí držet ceny nízko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Doporučení, jak si vybrat levnou letenku u nízkonákladových společností, když zdražují, přinesla do studia redaktorka Jitka Hanžlová

Řeč je o aerolinkách Ryanair, Wizz Air a easyJet.

Nejvíc zdražila právě poslední jmenovaná letecká společnost, a to v průměru o pětinu na cenu v přepočtu 2400 korun. Je ale pravdu, že easyJet se dlouhodobě snaží nabízet zákazníkům o něco lepší servis než její nízkonákladoví konkurenti.

Wizz Air zvedl ceny o necelých 10 eur, a naopak nejméně zdražil irský Ryanair, který cenu v průměru zvýšil o 12 procent na 1800 korun.

Pozor na dodatečné náklady

V základní ceně letenky je nicméně jen závazek, že cestující může nastoupit do letadla a odletět.

„Není tam zavazadlo, většinou není možné si vybrat ani sedadlo. Jednotlivé společnosti nabízejí služby za poplatek, které se liší podle aerolinek. Jiné je i to, jaké příruční zavazadlo si může člověk na palubu letadla vzít,“ připomíná marketingová manažerka serveru Aletenky Petra Vaškových.

Důležité proto je orientovat se v cenách letenek i s ohledem na to, jaký servis zákazník za ceny letenky získá a za co si bude muset připlatit. Vyplatí se i rozhlédnout po ostatních letištích v sousedních zemích.

„Z Polska jsou obecně mnohonásobně levnější letenky. Takže například pro cestující z Ostravy se vyplatí určitě letět z Katovic nebo z Vratislavi než se trmácet do Prahy a zaplatit ještě víc,“ dodává Vaškových.

Jitka Hanžlová, Matěj Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme