Bernarticím vadí kamiony. Nákladní auta tu jezdí i kvůli zavřenému Žďákovskému mostu

Jeden kamion za druhým. V celé České republice je přes 200 obcí, které jsou nadměrně zatížené nákladní dopravou. Dopravní federace a zástupci obcí proto odeslali otevřený dopis ministru dopravy, ve kterém ho žádají, aby zavedl mýtné i na silnice nižších tříd. Jsou mezi nimi i Bernartice na Písecku, kde odhadem projede kolem 15 000 aut denně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kamion projíždějící přes výmol ve Smečně

kamion projíždějící přes výmol ve Smečně | Foto: Výmoly .cz

„Připojili jsme se i proto, že se dlouhodobě neřeší situace se Žďákovským mostem, který je pro nákladní dopravu uzavřený. Veškerá nákladní doprava jezdí přes Bernartice,“ vysvětluje starosta Bernartic Pavel Souhrada.

„Já vím, že někudy jezdit musí. Ale těžká doprava využívá toho, že na silnicích se nevybírá mýtné a že provoz je o něco levnější,“ dodává starosta.

Přehrát

00:00 / 00:00

O problémech Bertnartic s projíždějícími kamiony natáčela reportérka Romana Lehmannová

Starosta Souhrada si přeje, aby se nákladní automobilová doprava vrátila tam, kam podle něj patří. Na rychlostní komunikace a na dálnice.

Bernaticemi podle sčítání dopravy v roce 2006 projede 5300 aut denně. „Mezitím došlo k uzavřené Žďákovského mostu, nárůstu dopravy jako všude,“ říká starosta. Podle něj obcí projede dnes aut asi třikrát tolik.

Dopravní federace a zástupci obcí žádají, aby mýtný systém po roce 2016 umožnil flexibilní zpoplatňování silnic nižších tříd, a to podle dopravního zatížení v jednotlivých obcích.

Romana Lehmannová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme