Pražská židovská obec vybere Sidonova nástupce. Vrchním rabínem bude zřejmě Peter

Pražská židovská obec večer rozhodne o nástupci Karola Sidona ve funkci vrchního pražského rabína. Sidon odstoupil na začátku července, zůstává ale nadále vrchním zemským rabínem. V čele obce ho zřejmě nahradí rabín David Peter, který v Praze působí od září roku 2011.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karol Sidon

Karol Sidon | Foto: Adam Kebrt | Zdroj: Český rozhlas

„Reprezentaci pražské obce jsem už před několika lety podal návrh, aby úřad převzal izraelský rabín Menachem Kalchheim, který byl celou řadu let mým zástupcem. Návrh tehdy o dva hlasy neprošel, protože většině reprezentace připadal vhodnějším nástupcem rabín Peter, jenž se na práci pro pražskou obec připravoval dlouhá léta,“ nastínil Karol Sidon, kdo ho pravděpodobně v úřadu vystřídá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o volbě nového vrchního pražského rabína zjišťovala redaktorka Eva Rajlichová

Předání funkce Davidu Peterovi by podle Sidonových slov přišlo stejně letos na podzim.

Rezignaci dosavadního vrchního pražského rabína urychlily problémy v soukromém životě a údajně i literární činnosti, která ho podle některých členů komunity odváděla od práce.

Rabín Sidon už delší dobu neměl jednoduché postavení. Třeba bývalý předseda židovské obce Tomáš Jelínek mu vyčítá, že jeho osoba komunitu spíš rozdělovala:

„Dobrý rabín je ten, který židovskou obec sjednocuje, a to byla věc, kterou pan rabín minimálně v posledních 15 letech nezvládal.“

Situace v pražské židovské obci se vyhrotila asi před 10 lety. V zásadě šlo o rozhodnutí, zda vedení bude ortodoxní anebo mírnější. Právě Sidon patří v náboženských otázkách k přísnějším rabínům. Jeho pravděpodobný nástupce David Peter je na tom podobně, takže se žádné velké změny neočekávají.

Karol Sidon navíc zůstává ve funkci vrchního zemského rabína, který má v kompetenci celou republiku a je jakousi autoritou v náboženských otázkách. Od září si v této funkci sice bere neplacené volno, v březnu 2015 by se měl ovšem na post vrchní zemského rabína vrátit.

Eva Rajlichová, Matěj Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme