Malajsie vyšle na východ Ukrajiny vyšetřovatele. Mají prozkoumat místo nehody

Malajsie vyšle na Ukrajinu speciální tým 62 vyšetřovatelů, který by měl Kyjevu pomoct s vyšetřováním letecké tragédie. Tamní úřady potvrdily, že letadlo se pohybovalo v prostoru vyhrazeném pro civilní lety. Záchranné týmy na Ukrajině mezitím údajně našly v troskách letounu dvě černé skříňky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Boeing 777 Malaysia Airlines

Boeing 777 Malaysia Airlines | Zdroj: Reuters

Malajský ministr dopravy uvedl, že aerolinky stále pracují na tom, aby ověřily národnost všech obětí - u 41 ji stále neznají. Je to z toho důvodu, že cestující v Amsterdamu přestupovali třeba z jiného letadla, a společnost proto o nich dosud nemá dostatečné údaje.

Na otázku, jestli nebylo neuvážené poslat letadlo před Ukrajinu, ministr odpověděl, že tamním vzdušným prostorem stále létá asi 16 mezinárodních společností. V tuto chvíli je ale prostor nad východní Ukrajinou uzavřený.

Přehrát

00:00 / 00:00

O okolnostech nehody z pohledu Malajsie mluvila reportérka Pavlína Nečásková

Na palubě podle něj bylo 173 Nizozemců, 44 Malajsijců včetně posádky, 27 Australanů, 12 Indonésanů, devět Britů, čtyři Němci, čtyři Belgičané, tři Filipínci, Kanaďan a Novozélanďan.

Malajský ministr Liow Tiong Lai zároveň vyjádřil názor, že by bylo strašlivé, kdyby se ukázalo, že letadlo bylo nad Ukrajinou sestřeleno.

"Pokud by se to potvrdilo, bylo by to v rozporu s mezinárodním právem a šlo by o hrubou urážku lidské mravnosti," řekl novinářům v Kuala Lumpuru.

Ministr doplnil, že po neštěstí Mezinárodní organizace pro civilní letectví (ICAO) zakázala lety nad Ukrajinou.

Malajsijské aerolinie přišly za čtyři měsíce o druhé letadlo

Letos v březnu zmizelo z radarů jiné malajsijské letadlo s 293 cestujícími na palubě. Přes velké úsilí mnoha zemí a jejich letadel i lodí se po něm zatím nepodařilo najít ani stopu.

"Je to druhá nehoda, která má obrovské dopady nejen na image malajsiských aerolinek, tak i na lidské životy Malajců," řekl velvyslanec České republiky v Malajsii Rudolf Hnyk.

Dosud podle něj byly malajsijské aerolinky považované za velmi bezpečné. Poslední velká nehoda před těmi letošními je postihla v 90. letech.

Malajsijské aerolinie zřejmě čekají po dvou neštěstích existenční problémy. Podle odborníků na dopravu a turistický ruch, které oslovila agentura AP, nehody zřejmě nevratně poškodí pověst společnosti.

Za zřícením malajsijského letounu byl cílený útok, míní experti. Pátrá se po vinících

Číst článek

Pavlína Nečásková, van Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme