Proruští separatisté údajně sestřelili ukrajinský vojenský dopravní letoun An-26

Na Ukrajině dál bojují vládní síly s proruskými jednotkami. Ukrajinské velení operace proti separatistům ohlásilo, že ztratilo kontakt se svým letounem An-26. Separatisté tvrdí, že dvoumotorové letadlo, dlouhé téměř 25 metrů, sestřelili.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinští ženisté kontrolují budovu ve vesnici Semenovka

Ukrajinští ženisté kontrolují budovu ve vesnici Semenovka | Zdroj: Reuters

Vedení protiteroristické operace, jak Kyjev nazývá zásah Ukrajiny proti separatistům, zase uvádí, že s letadlem pouze ztratilo kontakt. Spekuluje se o počtu lidí na palubě a nejčastěji se mluví o 20členné posádce.

Současně se množí spekulace o možném vojenském angažmá Ruska ve východoukrajinských regionech, luhanském a doněckém. Jde o reakci na zabití jednoho člověka v obci Doněck na území Ruské federace. Granát údajně vypálili z ukrajinského území.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nejnovějším vývoji na východě Ukrajiny informoval zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Alexander Tolčinský

Ruská invaze jako reakce na tento jediný incident však zřejmě není pravděpodobná. Situace v Luhanské oblasti na hranici s Ruskem je ale velmi nepřehledná.

Ukrajina se bojí útoku Ruska. Obrátila se na Evropskou unii

Číst článek

Ukrajinská armáda hlásí další postup a tvrdí, že dobyla definitivně luhanské letiště i přístupové cesty k němu včetně několika obcí. Nicméně separatisté tvrdí, že útoky úspěšně odrážejí.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko zase prohlásil, že se v separatistických jednotkách rozpadlo vedení a velí ruští důstojníci.

I to je však třeba považovat za součást informační války, která provází boje od začátku protiseparatistické operace v dubnu.

Proruští separatisté vyprovázejí své rodiny při odjezdu z Doněcka do Rostova na Donu | Foto: Reuters

Ukrajina se bojí útoku Ruska. Obrátila se na Evropskou unii

Číst článek

Alexander Tolčinský, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme