Z Gazy dál létají rakety. Izrael reaguje nálety na palestinskou enklávu

Izrael stále intenzivněji bombarduje pásmo Gazy. Opačným směrem přesto dál létají rakety palestinských radikálů. Izraelská armáda jen dnes zasáhla 160 cílů a zabila asi 40 Palestinců. Ozbrojenci Hamásu a Islámského džihádu na Izrael za stejnou dobu vypálili skoro 50 raket.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Izraelští vojáci nedaleko pásma Gazy

Izraelští vojáci nedaleko pásma Gazy | Zdroj: Reuters

Rakety palestinských radikálů létají stále hlouběji na území Izraele. Několik jich mířilo i na Tel Aviv, jedna dokonce do Haify na severu země. Střely ale většinou zneškodní protiraketová ochrana. Varovné sirény se rozezněly dokonce i v Jeruzalémě, podle armádních zdrojů ale šlo o planý poplach.

Města na jihu Izraele vyhlásila stav krize. Jejich protiraketové úkryty jsou připravené pro okamžitou evakuaci obyvatelstva. Ani přes velký počet střel zatím Izrael nehlásí žádné oběti na životech. Většinu střel úspěšně likviduje protiraketový štít.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vyhrocené situaci v pásmu Gazy a v Izraeli mluvila Tea Parkanová ze zahraniční redakce

„Lidem z Hamásu to možná už přerostlo do určité míry přes hlavu,“ uvažuje odborník na Blízký východ Břetislav Tureček z Metropolitní univerzity v Praze.

„Nesmíme zapomínat, že v Gaze přibývá mrtvých, zatímco v Izraeli palestinské raketové útoky ještě nezabily nikoho, takže Hamás se možná bude muset zase zpovídat vlastní veřejnosti,“ vysvětluje.

Pokračují také nálety izraelského letectva na palestinskou enklávu. Ministr obrany Moše Ja'alon odhaduje, že ostřelování potrvá ještě několik dní. „Oznámili podmínky pro jednání o příměří. To znamená, že jsou pod tlakem,“ dodal.

Cílem útoků jsou především domy vysokých představitelů Hamásu, které sloužily jako velitelství pro vojenské akce. Při útocích ale umírají i civilisté, kteří se snaží chránit domy svými těly.

Přehrát

00:00 / 00:00

O napjatých vztazích mezi Izraelem a Palestinou mluvil odborník na Blízký východ Břetislav Tureček z Metropolitní univerzity v Praze

Izraelská vláda včera rozhodla o rozšíření současných operací a odhlasovala povolání do zbraně až 40 tisíc záložníků. Pozemní ofenzivu ale prozatím zahájit nechce.

„Izraelský premiér se nezodpovídá mezinárodnímu společenství nebo Palestincům, ale svým vlastním voličům. A víme, že i v jeho koalici jsou politici, kteří jsou ještě radikálněji naladěni, kteří už by dávno vyslali vojáky k obsazení Gazy. Takže on musí lavírovat mezi jakýmsi umírněným postojem a daleko radikálnějším. Toto přinejmenším vyhrožování pozemní ofenzivou k tomu asi patří,“ upozorňuje Tureček.

Palestina se obrací na mezinárodní společenství

Izrael podle premiéra Benjamina Netanjahua nehodlá ustoupit, dokud budou jeho občané cíly palestinských útoků: „Izrael vede operaci, která má nastolit klid a bezpečí v našem regionu. Nebudeme tolerovat rakety dopadající na naše města.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Raketové útoky ozbrojenců z Gazy a nálety izraelského letectva na palestinskou enklávu pokračují. Podrobnosti o situaci v oblasti telefonoval blízkovýchodní zpravodaj ČRo Štěpán Macháček.

Palestina mezitím oficiálně požádala o členství v mezinárodních institucích, včetně Mezinárodního soudního dvora.

„Obrátíme se na mezinárodní organizace a instituce. Vláda udělá vše pro to, aby zajistila základní práva našich lidí, hlavně ve východním Jeruzalémě a v pásmu Gazy,“ uvedl palestinský vůdce Mahmúd Abbás.

„To, co se děje v pásmu Gazy, na Západním břehu Jordánu a v Jeruzalémě, není válka mezi dvěma armádami. Palestinci nejsou ozbrojení, jsou okupovaným národem,“ dodal.

Mezinárodní společenství zatím na palestinské výzvy nereaguje. Podle některých zpráv se egyptské tajné služby snaží vyjednat příměří mezi Hamásem a izraelskými úřady.

V pásmu Gazy pokračují nálety izraelského letectva na objekty Hamásu a Islámského džihádu | Foto: Reuters | Zdroj: Reuters

Štěpán Macháček, Tea Veseláková, Štěpán Sedláček, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme