Cimrman poprvé promluví anglicky, hru Záskok připravuje režisér Stewart s britskými herci

Hra Záskok autorů Zdeňka Svěráka a Ladislava Smoljaka bude mít poprvé anglickou verzi. Režisér Brian Stewart ji společně s britskými herci připravuje v Žižkovském divadle Járy Cimrmana. Veřejná zkouška hry The Stand-In se koná dnes.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Žižkovské divadlo Járy Cimrmana

Žižkovské divadlo Járy Cimrmana | Foto: Žižkovské divadlo

Režisér Brian Stewart chtěl představit český humor anglicky mluvícím turistům. Vybral si hru Záskok a oslovil Zdeňka Svěráka, který souhlasil. Překlad dostala na starosti Hana Svěráková, dcera Zdeňka Svěráka.

„Umí perfektně anglicky, učí angličtinu. Některé vtipy se musely úplně vynechat, protože nebyly přeložitelné nebo se musely nahradit podobnými anglickými, což navrhl Brian Stewart,“ popisuje vznik anglické verze Záskoku člen Divadla Járy Cimrmana Václav Kotek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přípravu anglické verze hry Záskok přiblížil člen Divadla Járy Cimrmana Václav Kotek

Režisér Stewart se také postaral o to, aby angličtina na prknech žižkovského divadla byla pro turisty srozumitelná. Angažoval pět britských herců a jednu z rolí obsadil sám.

„Sestavil malý soubor, který by to měl reprodukovat, jak si to představuje Zdeněk Svěrák. Aby se to příliš nelišilo od našeho hraní,“ přibližuje Kotek.

Anglická verze s názvem The Stand-In by měla co nejvěrněji připomínat verzi českou. Kromě humoru a některých vtipů budou mít herci k dispozici také kulisy a rekvizity z inscenace Záskok.

Veřejná čtená zkouška proběhne v Žižkovském divadle Járy Cimrmana dnes v 19 hodin. Inscenace pravděpodobně vznikne až příští rok v červnu.

„Než se to dostane mezi anglicky mluvící lidi, tak to bude dost těžké, proto jsme si dali ten rok,“ vysvětlil Václav Kotek.

Lucie Malušková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme