Obnova kladrubského hřebčína je v polovině. Kromě stájí se opravuje kostel i varhany

V kladrubském hřebčíně teď místo na koně narazíte spíš na bagr nebo míchačku. Oprava národní památky za 300 milionů korun je právě v polovině. Dělníci ale nepracují jen na novém bydlení pro starokladrubáky, poradit si musí například také s obnovou kostela nebo červotočem ve varhanách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Opravy kladubského hřebčína jsou v polovině

Opravy kladubského hřebčína jsou v polovině | Foto: Josef Kopecký | Zdroj: Český rozhlas

Národní hřebčín teď skutečně vypadá jako obrovské staveniště. Rekonstrukce zahrnuje opravu celkem sedmnácti objektů.

„Nejdál jsme s rekonstrukcí stájí Na Františkově, což je hříbárna tři a půl kilometru od Kladrub. Severní křídlo stájí by mělo být hotové do konce tohoto měsíce,“ popisuje průběh oprav ředitel kladrubského hřebčína Jiří Machek.

Nejvíc jsou ale změny patrné na kostele, který je součástí historického areálu hřebčína. Zrestaurovaná už je i vnitřní výmalba.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Národním hřebčíně v Kladrubech nad Labem natáčel reportér Josef Kopecký

„Vnitřek kostela je v podstatě připraven, budou se tam dělat jenom domalby vlhkých částí, které dosychají. Je to připraveno k tomu, abychom mohli vyhlásit veřejné zakázky na vybavení kostela, potom restaurování kazatelny a hlavně oprava varhan,“ upřesňuje vedoucí přestavby hřebčína Lenka Dudová.

Přestavba hřebčína musí být hotová ještě letos, koně se sem ale zpátky nastěhují až na jaře příštího roku. Podle ředitele Jiřího Machka zatím vážnější komplikace nenastaly.

„U některých staveb došlo třeba ke zdržení vůči plánovanému harmonogramu. Pak jsme samozřejmě nuceni harmonogram nějakým způsobem přehodnotit a zhustit jednotlivé operace do druhé poloviny přestavby, abychom všechno stihli do konce roku,“ dodává Machek.


Zvětšit mapu

Martin Hromádka, Josef Kopecký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme