Domácnosti snižují odběr pitné vody, šetření ale konečnou cenu zvyšuje

Společnosti dodávající pitnou vodu do domácností i firem evidují pohledávky v řádech milionů korun. Například VAK Trutnov vymáhá asi jeden milion korun, VAK Náchod přes dva miliony jen od těch dlužníků, kteří nezaplatili déle než rok. AQUA Servis v Rychnově nad Kněžnou kvůli lepší vymahatelnosti peněz za vyúčtování vody používá minipočítače, díky kterým mohou zákazníci platit rovnou při odečtu vodoměrů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kohoutková voda

kohoutková voda | Foto: stock exchange

Odběratelé společnosti dluží zhruba dva miliony korun, což jsou asi dvě procenta obratu. Výše pohledávek se v posledních letech nijak nenavyšovala. Ředitel Otomar Ešner to přičítá právě minipočítačům.

„Díky tomu, že vybíráme v hotovosti u obyvatelstva, tak se nám daří pohledávky mít v tak malé míře,“ potvrzuje ředitel.

Pokud někdo fakturu nezaplatí v termínu, dostane upomínku. A když nezaplatí ani pak, společnost mu zavře přívod vody.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lidé v Královéhradeckém kraji více šetří vodou, důvody zjišťovala Kristýna Štanderová

„Bez varování, protože jde upomínka, kde je to napsané. Ale neuděláme to hned třetí nebo pátý den. Ještě stále necháváme zákazníkům určitý prostor,“ říká Libuše Dittrichová z AQUA Servisu.

Podle ní firma eviduje i takové odběratele, kteří jsou neponaučitelní. „A dost často na to doplácí tím, že opakovaně musí uhradit částku 1500 korun za zavření a znovuotevření přípojky,“ dodává.

Při čtvrtletním vyúčtování, které se pro rodinu pohybuje třeba kolem tří tisíc korun, se tento přístup zákazníkovi opravdu nevyplatí. Libuše Dittrichová někdy čelí také agresivním zákazníkům.

„Někdo přijde a je z toho smutný, takže ani mně není dobře, ale bohužel někdo tady i nadává, někdy i sprostě. Musím kolikrát zatnout zuby.“

Na spotřebě se projevuje nárůst nezaměstnaných

Nezaměstnaných poslední roky přibývalo a to se projevilo na spotřebě vody. Lidé vodou šetří, ale to vede k jejímu zdražování.

„Každoročně minimálně dostáváme kolem dvou procent nižší odběr vody. Cena za posledních deset let se každoročně právě díly tomu nižšímu odběru zvyšovala,“ říká Otomar Ešner.

Poslední tři roky společnost podle něj cenu vody nezvyšovala. Přejí si to starostové asi šedesáti obcí, kde vodu od společnosti odebírají.

„Není to podle mě jenom politická záležitost, ale právě ta záležitost nezaměstnanosti obyvatel. Tak se je svým způsobem snaží trochu i ochránit,“ míní ředitel AQUA Servisu.

Ročně se desítky domácností na Rychnovsku snaží šetřit také tím, že obnovují nebo budují studny.

Kristýna Štanderová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme