Dokument 'Město podvodů' se nebude dál šířit, Praha se dohodla s National Geographic

Praha se dohodla se společností National Geographic na urovnání sporu kolem dokumentu Město podvodů. Obě strany podepíšou dohodu, že společnost snímek nebude dál šířit. Omluva, kterou původně metropole požadovala, ale zřejmě nezazní.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Magistrát hlavního města Praha

Magistrát hlavního města Praha | Foto: Tomáš Adamec

Společnost National Geographic natočila o Praze dokument, podle kterého je česká metropole plná podvodníků, zlodějů a dealerů drog.

Takto štáb natočil debatu o prodeji drog cizincům v centru Prahy. Reportér National Geographic se dealerů ptá, jestli se někdy stalo, že turisti, kterým místo drogy prodali sodu, chtěli vrátit peníze:

Přehrát

00:00 / 00:00

Dohodu přiblížila Květa Moravcová

„Já jsem je nedal. Někdy jsme se s nimi i poprali. Jednou, jak mám peníze, tak už je nedám. Potřebuji je pro rodinu, mám pět dětí,“ zní mužský hlas.

Zinscenované rozhovory

Podle vedení pražského magistrátu ale scénky byly sehrané, což po výsleších potvrdila i policie.

„Veškeré indicie kriminalistů vedly ke zjištění, že pořad je natočený nejen skrytou kamerou, ale i několikačlenným štábem za pomoci více profesionálních kamer, o kterých museli protagonisté vědět,“ řekla Radiožurnálu mluvčí pražské policie Jana Rösslerová s tím, že se tedy trestný čin nestal.

Policie tehdy odkázala Prahu a National Geographic na případný občanskoprávní spor.

Ten se ale asi také konat nebude. Podle ČTK se Praha a National Geographic domluvily na tom, že společnost už nebude dokument šířit. Zároveň má NG přiznat, že některé scény byly sehrané.

National Geographic zatím mlčí

Dnes se zastoupení National Geographic v Praze k dohodě nevyjádřilo, dříve ale jeho zástupkyně v Česku Lada Dobrkovská trvala na tom, že si autoři dokumetu ověřovali tipy na internetových diskusích:

„Kdy si obyčejní turisté stěžují na to, co se jim stalo v Praze, a uvádějí konkrétní místa a konkrétní osoby, se kterými se setkali.“

Podle magistrátu dokument poškodil dobré jméno Prahy a po National Geographic původně požadoval omluvu.

„Primárně budeme žádat adekvátní omluvu. Rozsah a forma - ty se se budou bezesporu diskutovat. Pokud by National Geographic nebylo ochotno, město by pravděpodobně asi zvažovalo další právní kroky,“ potvrdil před časem pražský radní za TOP 09 Lukáš Manhart.

Dnes ale jen řekl, že závěry diskuse projedná rada hlavního města.

Milan Kopp, Květa Moravcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme