Pět mrtvých Izraelců versus 350 Palestinců. Snahy o příměří v Gaze jsou zatím bezvýsledné

Pět izraelských vojáků přišlo o život při dva dny trvající pozemní operaci v Gaze. Při ostřelování okolí města Gaza zemřelo podle informací agentury Reuters nejméně 20 Palestinců. Palestinské úřady udávají, že si ofenziva izraelské armády za celých dvanáct dní trvání vyžádala mezi obyvateli pásma skoro 350 obětí, většinou z řad civilistů. Izrael přitom posílá do pozemní operace další jednotky a techniku. Diplomatické úsilí o dosažení příměří je zatím bezvýsledné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hlavním cílem pozemní operace izraelské armády v Gaze je zničení tajných tunelů Hamásu

Hlavním cílem pozemní operace izraelské armády v Gaze je zničení tajných tunelů Hamásu | Zdroj: Reuters

„Momentálně cítíme, že k našim výzvám k příměří jsou bohužel všichni hluší. Je tu velké nebezpečí, že budeme svědky dalších obětí mezi civilisty. A to nás hluboce zneklidňuje,“ řekl francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius po setkání s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem v Jeruzalémě.

Po neúspěšné egyptské iniciativě se teď pokouší zprostředkovat příměří mimo jiných Katar, který je ale známý podporou islamistických hnutí. Stejně jako Egypt ale nemá důvěru obou bojujících stran.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situace v Izraeli hovořil blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu Štěpán Macháček

Hamás trvá na svých požadavcích otevřít hranice Gazy a propustit v Izraeli palestinské vězně.

Během soboty začali bojovníci Hamásu klást tvrdší odpor než dříve.

Teď už útočí přímo na izraelské obrněné vozy, především ručními protitankovými střelami. Ostřelovači Hamásu pak útočí proti izraelským vojákům.

Armáda se ale stále drží mimo hustě obydlené oblasti Gazy. Města ale ostřeluje z tanků a letadel, proto civilních obětí na palestinské straně drasticky přibývá.

Včera pronikli na izraelské území skrz přeshraniční tunel další bojovníci Hamásu, asi dvanáct mužů se objevilo nedaleko jednoho z kibuců. Při přestřelce pak zemřeli dva izraelští vojáci, zabili také jednoho Palestince. Další utekli.

Protesty proti invazi do Gazy sílí

Ve světě sílí protesty proti pozemní invazi do Gazy. Několik tisíc lidí protestovalo v Paříži na podporu Palestinců v Gaze. Nepovolená demonstrace přerostla v násilnosti a srážky demonstrantů s policií.

Propalestinskou demonstraci v Paříži rozháněla policie slzným plynem. Zraněných je přes 50 protestujících a policistů. Několik desítek demonstrantů skončilo ve vyšetřovací vazbě.

Minulý týden se propalestinské skupiny pokusily vniknout do dvou synagog, i proto ministr vnitra další demonstrace v Paříži zakázal.

Protiizraelské protesty v Paříži | Foto: Reuters

Její průběh byl zpočátku klidný, mnozí protestovali proti izraelským útokům v Gaze transparenty a skandováním hesel na podporu Palestinců.

Po příjezdu radikálních skupin zřejmě z pařížských předměstí se ale situace přiostřila a jen výrazné policejní posily pomohly vlnu násilí zastavit

Protestuje se už i v Izraeli. Zatím největší diplomatické následky měly protesty v Turecku. Po tamních protestech Izrael z Turecka stáhl své diplomaty.

Pro izraelskou vládu a její rozhodování o pokračování invaze v Gaze je důležitější než názor ze zahraničí tlak vlastní veřejnosti. Ten byl se mohl zvyšovat s rostoucím počtem obětí z řad izraelských vojáků.

V roce 2006 při invazi do Libanonu jich zemřelo asi 150. Pokud by počet současných obětí z aktuálních pěti dál stoupal, určitě bude stoupat i tlak veřejnosti na ukončení operace.


Zvětšit mapu

Jan Šmíd, Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme