Hradec Králové otevírá část Benešovy třídy, rekonstrukce úseku stála 80 milionů

Veřejnosti se otevírá první opravená část královéhradecké Benešovy třídy. Ulice je po rekonstrukci přehlednější, bezbariérová a bezpečnější. Práce na tomto úseku stály 80 milionů korun. Protilehlá část má být hotová na podzim.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Benešova třída, třída Edvarda Beneše po první části rekonstrukce v Hradci Králové

Benešova třída, třída Edvarda Beneše po první části rekonstrukce v Hradci Králové | Foto: Jiří Fremuth | Zdroj: Český rozhlas

Prostor zrekonstruované části Benešovy třídy není už tolik členěný. Snáze se tak dá přejít z jedné strany na druhou. Po úpravě temných podloubí se také k místním prodejnám dostane více světla.

„Temné podloubí jsme odstranili. Stříška je trochu kratší, podhled má malinko výš, takže jsme skutečně dostali více světla k obchodům. Doufejme, že jim to pomůže i v jejich prosperitě,“ popisuje změny spoluautor projektu Pavel Zadrobílek.

V parných dnech se mohou lidé osvěžit u nových fontán. Stromy okolo nich pak nabídnou stín.

„Byl to jeden z úkolů, který jsme řešili, vytvořit příjemné mikroklima na Benešově třídě. Proto jsou tady fontány, ve kterých si mohou hrát děti, a proto jsme tady vysázeli ten rastr stromů. Až se koruny propojí, vznikne zelená střecha,“ vysvětluje Zadrobílek.

Nové kamery i kruhový objezd

Bezpečnost by měly zvýšit bezpečnostní kamery, které se objeví na sloupech veřejného osvětlení. Benešova třída bude také nově v polovině předělená kruhovým objezdem, vysvětluje spoluautor rekonstrukce.

„Kruhový objezd se stane středobodem Benešovy třídy. Bude na něm zavěšena stříška, která lidem umožní bezbariérově procházet z jedné strany Benešovky na druhou,“ dodává Pavel Zadrobílek.

Protější strana Benešovy třídy by měla být hotová do zimy. Po dokončení střední pětiny bulváru se práce zastaví. V září se rozhodne o pokračování rekonstrukce, protože už bude jesné, zda na ní bude možné získat evropské peníze.

Jiří Fremuth, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme