Argentina je po 24 letech ve finále MS, na penalty udolala Nizozemsko

Až penaltový rozstřel rozhodl o druhém finalistovi brazilského MS. Po včerejší drtivé výhře Německa nad domácí reprezentací zažil stadion v Sao Paulu velmi opatrný duel, v jehož 120 minutách gól nepadl. V rozstřelu zneškodnil brankář Romero dvě penalty a zajistil postup Jihoameričanů do zápasu o zlato.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Argentinští hráči slaví postup do finále fotbalového MS v Brazílii

Argentinští hráči slaví postup do finále fotbalového MS v Brazílii | Zdroj: Reuters

První velkou příležitost semifinálového duelu měl Lionel Messi, který v dresu Argentiny nastoupil k rekordnímu 92. zápasu. Jeho přímý kop z dvaceti metrů ale zkrotil brankář Cillessen. Neujala se ani hlavička argentinského stopera Garaye po rohovém kopu.

Jihoameričané byli i nadále aktivnějším týmem, na hřišti ale vládla opatrnost a první pětačtyřicetiminutovka skončila bezbrankovým výsledkem.

Opatrná a nezáživná hra ve středu hřiště byla k vidění i ve druhém poločase. Až 20 minut před koncem se v zajímavých pozicích objevili Van Persie a Higuaín, oba ale pomezní rozhodčí nachytali v ofsajdu.

Argentinský brankář Romero zneškodňuje Snejderovu penaltu | Foto: Reuters

Jedinou přímočarou akci zápasu předvedl až v nastaveném čase nizozemský záložník Arjen Robben, na poslední chvíli mu ale střelu zblokoval Mascherano a ubránil tak bezbrankový stav až do konce. 90 minut hry tak o finalistovi nerozhodlo.

Třicetiminutové prodloužení přineslo obrovskou šanci Argentiny. Rodrigo Palacio si zaběhl za obranu, při zakončení ale zvolil špatné řešení a jeho hlavičku lapil brankář Cillessen. Zápas tak dospěl až do penaltového rozstřelu.

V rozstřelu ale Nizozemci selhali. Vlaar i Sneijder ztroskotali na brankáři Romerovi, zato Messi, Garay, Agüero a Maxi Rodríguez se nemýlili. Poslední jmenovaný se štěstím poslal Argentinu po 24 letech do finále mistrovství světa.

V nedělním finále se Jihoameričané utkají s Německem, které drtivě porazilo domácí Brazílii 7:1.

Mistrovství světa ve fotbale - semifinále:
Nizozemsko - Argentina 0:0 po prodl., na penalty 2:4
Penalty proměnili: Robben, Kuijt - Messi, Garay, Agüero, M. Rodríguez. Neproměnili: Vlaar, Sneijder (oba Niz.). Rozhodčí: Cakir - Duran, Ongun (všichni Tur.). ŽK: Martins Indi, Huntelaar - Demichelis. Diváci: 63.267.
Sestavy:
Nizozemsko: Cillessen - De Vrij, Vlaar, Martins Indi (46. Janmaat) - Kuijt, Wijnaldum, De Jong (62. Clasie), Blind - Sneijder - Robben, Van Persie (96. Huntelaar). Trenér: Van Gaal.
Argentina: Romero - Zabaleta, Demichelis, Garay, Rojo - Pérez (81. Palacio), Mascherano, Biglia - Lavezzi (101. M. Rodríguez), Messi, Higuaín (82. Agüero). Trenér: Sabella.

Arjen Robben nevyužil největší šanci zápasu, druhé semifinále ale mnoho pohledných akcí nenabídlo | Foto: Reuters

Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme