Učitel, příležitostný herec či šéf muzea, i takové byly osudy dobyvatelů Měsíce

Jeden byl učitel, druhý se léčil s psychickými problémy a třetí dělal ředitele muzea. I takové byly pozdější osudy tří mužů, kteří se účastnili mise Apollo 11. Při legendární vesmírné plavbě stanul před 45 lety astronaut Neil Armstrong jako první člověk na povrchu Měsíce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Posádka Apolla 11. Zleva: N. Armstrong, M. Collins a E. Aldrin.

Posádka Apolla 11. Zleva: N. Armstrong, M. Collins a E. Aldrin. | Foto: NASA

Neil Armstrong, Buzz Aldrin a Michael Collins byli v době své měsíční mise už zkušenými astronauty.

Velitel Neil Armstrong v mládí propadl létání na kluzácích, byl aktivním skautem a své bratry pozdravil i během letu na Měsíc.

Přehrát

00:00 / 00:00

O pozdější osudy členů mise Apollo 11 se zajímali redaktoři Martin Ocknecht a Jan Prokeš

Podle publicisty Karla Pacnera rozhodla o začlenění leteckého inženýra do expedice Apolla 11 zejména jeho odvaha a železné nervy.

„Astronauti trénovali přistání na Měsíci na takové speciální helikoptéře. A jemu se stalo, že při jednom letu najednou ta kabina vybuchla, a on neudělal nic jiného, než že se nechal vystřelit a padákem se snesl k zemi a pak to jenom komentoval, že se kousl do jazyka nebo něco takového,“ popsal Pacner.

Buzz Aldrin letěl do kosmu v hodnosti plukovníka amerického letectva. Jako stíhací pilot sestřelil během korejské války dva nepřátelské letouny. Na rozdíl od klidného a rozvážného Armstronga měl Aldrin výbušnější povahu a prvenství svého kolegy na měsíčním povrchu nesl těžce.

Jak připomíná Karel Pacner, vztah obou mužů nebyl vřelý, ale jen pracovní. „Byli kolegy, kteří se vzájemně respektovali a věděli, že se mohou na toho druhého spolehnout, ale na pivo by spolu nešli,“ řekl Pacner.

Michael Collins sledoval přistání svých kolegů z velitelského modulu na oběžné dráze Měsíce.

Posádka letu Apollo 11: zleva Buzz Aldrin, Neil Armstrong, Michael Collins | Foto: NASA Images

Na druhou vesmírnou misi se měl vydat už s Apollem 8, kvůli operaci páteře si však musel na další let do kosmu počkat další tři roky. Britská kapela Jethro Tull mu v roce 1970 věnovala píseň, která vyjadřuje astronautovy pocity při čekání na úspěšnější kolegy.

Po splnění zadaného úkolu získali noví američtí hrdinové řadu ocenění a poct. Přesto všichni tři prestižní profesi brzy opustili.

Neil Armstrong se stal vysokoškolským učitelem v rodném Ohiu. Později ho prezident Ronald Reagan jmenoval místopředsedou komise pro vyšetřování havárie raketoplánu Challanger. Armstrong zemřel po operaci srdce v srpnu 2012.

Buzz Aldrin se se svým „druhým místem“ na Měsíci nikdy nevyrovnal. Trpěl psychickými problémy, léčil se v protialkoholní léčebně a má za sebou celkem tři nevydařená manželství. Dodnes občas hraje sám sebe v amerických filmech a seriálech.

Michael Collins dosáhl hodnosti generálmajora. Po odchodu z armády se stal ředitelem Národního leteckého a kosmického muzea ve Washingtonu. Dnes žije tento astronaut ve výslužbě střídavě na Floridě a v Severní Karolíně.

Jan Prokeš, Martin Ocknecht, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme