Francouzský tým vyšetří pád alžírského letadla. Stroje Air France nesmí nad území Mali

Francie vysílá na sever Mali specializovaný dvacetičlenný tým, který bude vyšetřovat okolnosti nehody letadla alžírských aerolinií. Šéf francouzské diplomacie Laurent Fabius vyloučil možnost teroristického útoku a řekl, že nejpravděpodobnější příčina katastrofy je spojená se špatným počasí. Od pádu letu AH 5017 mají stroje aerolinek Air France zákaz létat přes území Mali.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius

Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius | Zdroj: Reuters

V Elysejském paláci se dnes ráno sešel krizový štáb, který jednal o posledním vývoji v pátrání po příčinách havárie letadla alžírských aerolinií.

Francouzské úřady se přiklání k hypotéze, že za nehodu může kombinace tří faktorů – obtížné povětrnostní podmínky, mechanická závada a možná chyba pilota.

Přehrát

00:00 / 00:00

K vyšetřování příčin nehody alžírského letadla mluvil blíže zpravodaj ve Francii Jan Šmíd

Právě silné turbulence mohly podle francouzských leteckých expertů způsobit mechanickou závadu na letounu, která pak zapříčinila pád.

Odkazují se i na stáří letounu (rok výroby 1996), který operoval linku z Ouagadougou, hlavního města Burkiny Faso, do Alžíru.

Mnohé může napovědět analýza první černé skříňky (po druhé se stále pátrá) a také výsledky cesty dvacetičlenného odborného týmu. Jeho úkolem je po analýze trosek letadla zrekonstruovat příčinu nehody a převézt těla obětí na francouzskou základnu Gao v Mali.

Právě tam byla dopravena i první z černých skříněk, která bude analyzována v laboratořích v Beauvais u Paříže.

Téměř polovina Francouzů

Už teď je na místě asi 200 francouzských vojáků, kteří hlídají trosky letadla, jež jsou rozesety na relativně malém prostoru o rozloze asi 300 metrů čtverečních. Záchranářům nicméně ztěžuje práci obtížně přístupný terén.

Vyšetřovatelé také ověřují v Marseille všechny informace související se stavem letadla, která prošlo právě tady tři dny před nehodou rozsáhlou servisní kontrolou.

Prezident Hollande a ministr zahraničí Laurent Fabius se dnes sejde s rodinnými příslušníky obětí této letecké katastrofy. Budou je informovat o průběhu záchranných prací a také o tom, kdy by měla být těla jejich blízkých dopravena do Francie.

Trosky alžírského letadla, které zmizelo z radarů ve čtvrtek ráno, našel pátrací tým na severu Mali nedaleko hranic s Burkina Faso.

Nikdo ze 116 lidí na palubě tragédii nepřežil. Čtyřiapadesát pasažérů bylo z Francie, dále z Burkiny Faso, Alžírska, Španělska, Kanady, Německa a Lucemburska.

Jan Šmíd, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme