Je to genocida, tvrdí o ofenzivě v Gaze Palestinec žijící v Izraeli

Na izraelskou ofenzivu v Pásmu Gazy ostře reagují Palestinci na Západním břehu. Při protestech a srážkách s izraelskou policií tam v noci zemřeli dva demonstranti. Palestinci ale žijí i v samotném Izraeli. Tvoří pětinu populace a pojmenování „izraelští Arabové“, které používá vláda, většina z nich odmítá. Právě tito Palestinci s izraelským občanstvím tento týden podpořili Gazu generální stávkou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Holič Muhammad Mubárak

Holič Muhammad Mubárak | Foto: Štěpán Macháček | Zdroj: Český rozhlas

Nazaret je osmdesátitisícové město na severu Izraele a zároveň největší arabské město v zemi.

Asi třetina místních Palestinců jsou křesťané. Teď je ale jedna z posledních nocí ramadánu, lajlat al-qadr, noc, kdy si muslimové připomínají seslání Koránu proroku Muhammadovi, a tak jsou po městě slyšet hlavně muslimské modlitby.

Na malém holičství v úzkých uličkách nazaretského starého města visí několik portrétů sesazeného egyptského prezidenta Muhammada Mursího. Majitel se zjevně o regionální politiku aktivně zajímá.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Nazaretu natáčel s izraelskými Palestinci blízkovýchodní zpravodaj ČRo Štěpán Macháček

„Je to genocida proti palestinskému lidu. Samozřejmě, že my Palestinci tady uvnitř Izraele s Palestinci v Gaze sympatizujeme, jsme přeci jeden palestinský národ,“ jednoznačně formuluje svůj postoj k dění v Gaze asi padesátiletý holič Muhammad Mubárak.

Před koncem ramadánu a tedy před důležitými muslimskými svátky má spoustu práce, všichni chtějí být jak vymydlení. Drahota v Izraeli ale doléhá i na Palestince v Nazaretu, a tak je prý zákazníků méně, než v minulých letech.

„My jsme takzvaní Arabové roku 1948, to znamená Palestinci uvnitř Palestiny. Ale pojmenování ‚izraelští Arabové‘ správné není. My jsme Arabové palestinští, nikoliv izraelští,“ vymezuje se Muhammad proti oficiálnímu označení své komunity vládou.

Izrael odmítl návrh USA na příměří s Hamásem, dokument chce přepracovat

Číst článek

Mnozí Palestinci z Nazaretu slouží v izraelské armádě, do bojů v Gaze ale nezasahují.

'Nikdo tady válku nechce'

Muhammad stříhá známého a jedním okem se dívá chvíli na palestinskou a chvíli zase na izraelskou televizi. Má tak pohled na dění z obou stran. Hebrejsky místní Palestinci rozumí a mnozí i mluví. Ve škole je v Nazaretu sice vyučovacím jazykem arabština, hebrejštinu ale mají jako jeden z předmětů.

V Nazaretu jsou vývěsní štíty v hebrejštině a arabštině | Foto: Štěpán Macháček

„Problém Gazy se může vyřešit jedině ukončením okupace. To je jediné řešení. A ukončením blokády Gazy. My tady nepodporujeme konkrétně Hamás, podporujeme palestinský odpor obecně. To není otázka Hamásu, Fatahu nebo Islámského džihádu. Palestinci prostě nechtějí okupaci Západního břehu a Gazy,“ říká holič Muhammad.

Dva palestinští demonstranti zemřeli při střetech s izraelskou policií

Číst článek

Jeho názor na to, že Hamás stále střílí na izraelská města rakety, je jasný. „Co plodí násilí? Zase jen násilí. Nikdo tady válku nechce,“ uzavírá.

Štěpán Macháček, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme