NP České Švýcarsko a CHKO Labské pískovce možná čeká sloučení, ušetřily by se tak peníze

Chráněná krajinná oblast Labské pískovce by se měla spojit se Správou Národního parku České Švýcarsko. Starostové místních obcí se radují, že už nebudou některá povolení potřebovat dvakrát. Sloučením by se také mohly uspořit peníze.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Národní přírodní památka Pravčická brána, Národní park České Švýcarsko

Národní přírodní památka Pravčická brána, Národní park České Švýcarsko | Foto: Jiří Suchomel, ČRo Leonardo

Starosta František Zachula zvolený za Janov krásnější sloučení vítá. Nebude už muset zvlášť shánět různá povolení po správě národního parku v Krásné Lípě a po CHKO, která sídlí v Děčíně.

Například prosazení nové rozhledny v Janově na Děčínsku trvalo 11 let. Kromě přílivu turistů byla věž takřka životně důležitá. Než se postavila, nebyl tu signál. Turisté si nemohli přivolat pomoc a komplikace se objevily při každých povodních v nedalekém Hřensku.

Z rozhledny je navíc krásný výhled na Pravčickou bránu, ale také Děčínský sněžník a za dobrého počasí i na liberecký Ještěd.

Spojení obou organizací při nedávné návštěvě podpořil také ministr životního prostředí Richard Brabec. Pozitiva ve sloučení vidí i ředitel národního parku Pavel Benda.

„Pro obce v severní části chráněné krajinné oblasti, to znamená Mikulášovice, Staré Křečany, Krásná Lípa i Chřibská, bude určitě zajímavější, že nebudou muset jezdit do Děčína, ale další pracoviště bude v Krásné Lípě,“ vysvětluje Benda.

O některé kompetence by se NP České Švýcarsko s CHKO Labské pískovce dělily a přestaly by rozhodovat duplicitně. Sloučení by také ušetřilo peníze.

Pokud ke změně zákona dojde, půjde jen o zjednodušení státní správy. Třeba ke zmírnění pravidel ochrany Labských pískovců by nedošlo. V této výjimečné lokalitě žije například přísně chráněný bobr evropský nebo bezmála osm set druhů motýlů.

Iva Zítková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme