Těla obětí pádu letadla převezou úřady do Charkova. Tam dorazí i pozůstalí

Pozorovatelé OBSE dorazili na místo na východě Ukrajiny, kde se zřítilo malajsijské letadlo. Třicet expertů bude mezi troskami letadla, těly obětí a jejich osobními věcmi vyšetřovat, proč se letadlo zřítilo a jestli ho někdo sestřelil. Na místě nehody vznikne dvacetikilometrová bezpečná zóna, souhlasí s tím i vzbouřenci, kteří oblast ovládají. Těla obětí neštěstí převezou úřady do Charkova, kde je identifikují příbuzní.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Květiny na troskách malajsijského letadla, které se zřítilo u ukrajinského Doněcku

Květiny na troskách malajsijského letadla, které se zřítilo u ukrajinského Doněcku | Zdroj: Reuters

„Byl nám přislíben přístup k místu a dostali jsme ho. Přesto ale musíme pracovat rychle, abychom zabezpečili těla, trosky a černé skříňky,“ vysvětlil mluvčí týmu odborníků Michael Bociurkiw.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na východě Ukrajiny má Český rozhlas zvláštního zpravodaje Martina Dorazína

Zprávu chtějí odevzdat ještě dnes v noci. „Měla by pomoci v rozhodování, jaký bude další postup v celém případu,“ dodal.

Přístup k troskám malajsijského boeingu je podle australského premiéra Tonyho Abbotta prioritou.Proruští separatisté ale podle Abbotta práci vyšetřovatelů znesnadňovali.

„Bohužel musím říct, že přes noc monitorovací mise OBSE získala na místo neštěstí přístup, ten ale narušovala střelba pravděpodobně z řad proruských povstalců. Tady vidíte, jak složitá a nebezpečná to je situace,“ řekl Abbott.

Těla obětí by měla být převezena do Charkova, kde kvůli tomu ministerstvo vnitra zřídí zvláštní laboratoř. Mluvilo se i o Mariupolu či Doněcku, tam by to ale bylo příliš nebezpečné. Doněck je stále pod kontrolou vzbouřenců, a kdyby tam měli příbuzní přijet, mohli by se potkat tváří v tvář s možnými pachateli.

Ve zříceném malajsijském letadle bylo zřejmě jen šest expertů na AIDS

Číst článek

Otázkou zůstává, jak se pozůstalí do Charkova dostanou, protože nad východní Ukrajinou je vyhlášená bezletová zóna. Musí do Kyjeva a odtud nejspíš vlakem. Televize TSN uvedla, že si už rezervovali pokoje v hotelích v Charkově.

Příbuzní oplakávají blízké, kteří zahynuli v troskách malajsijského letadla, které bylo údajně sestřeleno | Foto: ČTK/AP, Joshua Paul | Zdroj: ČTK

V samotné Charkovské oblasti jim žádné nebezpečí nehrozí, stejně jako v centrální Ukrajině. Neměli by se ale vydávat na místo katastrofy, které leží v těsné blízkosti válečných událostí.

Poradce gubernátora Doněcké oblasti Konstantin Batovský oznámil, že ozbrojenci takzvané Doněcké lidové republiky odvezli z místa katastrofy nejméně 24 těl neznámo kam a bránili v práci záchranářům.

Na místo nehody své vyšetřovatele pošle také Malajsie, zvažuje to i Nizozemsko.

Ostatní aerolinie pád letadla na Ukrajině neohrozí, myslí si odborníci

Číst článek

Obama jednal s Merkelovou a Cameronem

Americký prezident Barack Obama a britský premiér David Cameron se v telefonickém rozhovoru shodli, že bude zapotřebí přijmout další sankce proti Rusku, pokud Moskva nepodnikne kroky k zmírnění napětí na Ukrajině.

O situaci na Ukrajině jednal Obama v noci na dnešek také s německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

"(Oba státníci) zdůraznili, že Rusko nese jasnou odpovědnost za to, že umožňuje separatistům na východní Ukrajině přístup k těžkým zbraním a další podpoře z Ruska,“ komentoval rozhovor Bílý dům.

Martin Dorazín, ČTK, Petra Novotná, van Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme