Izrael kvůli invazi do Gazy povolal tisíce záložníků

Izraelská armáda je připravena vést v Gaze i delší konflikt. Nasvědčuje tomu fakt, že armáda nově povolala dalších 18 tisíc záložníků. Celkem už jich tak do služby v posledních dnech nastoupilo asi 65 tisíc. Pozemní operaci v Gaze zahájil Izrael včera večer.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pásmo Gazy. Izrael zahájil na palestinském území pozemní operaci

Pásmo Gazy. Izrael zahájil na palestinském území pozemní operaci | Zdroj: Reuters

Se zmiňovanými počty vojáků může izraelská armáda dosáhnout prakticky čehokoliv. Pásmo Gazy je území dlouhé asi 40 kilometrů, ale jen asi čtyři kilometry široké.

Čím déle bude operace trvat, tím složitější a nebezpečnější bude – lze předpokládat, že se budou vršit ztráty, a to je riziko, které chce Izrael minimalizovat.

Od Hamásu sice zaznívají silná slova o tom, že se nenechá zastrašit, pokud však izraelská armáda dosáhne svých cílů rychle a dokáže se zase stáhnout, potom by se možná mohly obě strany o to rychleji dohodnout.

Na jedné straně by byl Izrael spokojený s tím, že dosáhl svého a radikály vytrestal a na druhé Hamás, který bude chtít konsolidovat svou moc v Pásmu Gazy.

Útok Izraelců je zaměřený na podzemní tunely, které využívají palestinští radikálové k útokům na Izrael.

Izraelská armáda zahájila pozemní operaci v palestinském Pásmu Gazy

Číst článek

Na nočních televizních záběrech byly vidět světlice, exploze a kouř stoupající nad domy a slyšet byly výbuchy a výstřely. Čeho přesně izraelská armáda dosáhla, však bude zřejmější až v průběhu dne.

Nemocnice v Gaze přijaly řadu zraněných – to může souviset s noční pozemní akcí, ale také s intenzivním bombardováním, které jí předcházelo.

Izrael nechce pásmo Gazy znovu okupovat. Ani se nesnaží svrhnout Hamas. Alespoň podle vyjádření politiků i armádních představitelů by mělo jít o poměrně cílený zásah proti strukturám radikálů.

Ondřej Bouda, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme