Bývalý hradní právník Hasenkopf se soudí s prezidentskou kanceláří o autorství amnestie

Soudci začali projednávat spor bývalého hradního právníka Pavla Hasenkopfa s prezidentskou kanceláří Miloše Zemana. Hasenkopfovi vadí tvrzení Hradu, že je spoluautorem loňské amnestie Václava Klause, a chce odškodnění milion korun. Tvrdí, že se na konečném znění amnestie nepodílel.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pavel Hasenkopf mluvil o autorství novoroční amnestie

Pavel Hasenkopf mluvil o autorství novoroční amnestie | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

Pavel Hasenkopf nesouhlasí s tím, že ho kancléř Vratislav Mynář v médiích označil za jednoho ze tří autorů amnestie, vedle Klausových spolupracovníků Ladislava Jakla a Petra Hájka. Toto tvrzení pak převzal i prezident Miloš Zeman.

Mynář na svém výroku trvá, Hasenkopf to naopak dlouhodobě popírá. Už dřív řekl, že text vznikl na ministerstvu spravedlnosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti zjišťovala redaktorka Lenka Jansová

Kancelář prezidenta republiky Miloše Zemana loni Hasenkopfa po sporech o amnestii dokonce na hodinu vyhodila. Obvodní soud pro Prahu 1 ale v březnu nepravomocně rozhodl, že vyhazov neplatí.

Kancelář výpověď zdůvodnila údajnými pracovními absencemi. Právní zástupce Hradu Marek Nespala tehdy opouštěl jednací síň viditelně rozladěný:

„Pokud nejste spokojeni nebo vám není řádně přidělována práce, nemusíte do práce chodit, zůstaňte doma a soud vás podrží. Myslím si, že tento nepravomocný rozsudek, ať už jeho osud bude potom jakýkoliv, vstoupí možná do dějin české pracovněprávní vědy.“

Neřekl, jestli se chce na Hrad vrátit

Obvodní soud ale považoval okamžité zrušení pracovního poměru za krajní řešení. Jako svědek tehdy vypovídal i kancléř Mynář. Právníka prý v pracovní době marně sháněl v kanceláři. S tím ovšem Hasenkopf nesouhlasí.

„Vzhledem k tomu, co vyplynulo během výslechu svědka Mynáře, tak samozřejmě zvážím ještě trestní oznámení vůči některým zaměstnancům, protože tam je celkem jasné, že došlo k pomluvě a poškozování cizích práv,“ brání se.

Zatím ovšem Pavel Hasenkopf žádné trestní oznámení v této věci nepodal. Neupřesnil ani, kam žalobu směřuje – jestli se na Hrad chce vrátit, nebo jestli usiluje o náhradu ušlého zisku.

Lenka Jansová, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme