Přijet, nahrát a rychle odjet aneb Běžný den novináře na Tour de France

Cyklisté mají za sebou skoro celý 101. ročník Tour de France. Už jim zbývá jen dojet do cíle sobotní časovky a nedělní, spíše slavnostní, etapy do Paříže na Champs-Élysées. A tam s nimi dorazí i početný doprovod. Ten tvoří nejen jejich týmy, organizátoři a reklamní karavana, ale i na dvě tisícovky novinářů z celého světa. Český rozhlas měl na Tour de France také letos své reportéry.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Studenti právnické univerzity v Nancy mají prázdniny, knihovnu tak mohli obsadit novináři

Studenti právnické univerzity v Nancy mají prázdniny, knihovnu tak mohli obsadit novináři | Foto: Tomáš Kohout | Zdroj: Český rozhlas

Hodit kufr do auta, vyfotit si počet najetých kilometrů a zamířit na start etapy. Přesně tak začíná den novináře na Tour de France.

Zaparkování u předstartovní vesničky se povedlo, a teď se ještě dostat dovnitř, do prominentní oblasti, kam mají přístup pozvaní hosté a také novináři. Pohostit se zde můžete kávou, zhlédnout promítaný film o Tour de France či se pobavit triky místní kouzelnice.

Přehrát

00:00 / 00:00

Chcete vidět, jak vypadá běžný den novináře na Tour de France? Poslechněte si reportáž Tomáše Kohouta

Novináře ale zajímá jediná věc: vyzvednout si noviny. K čemu to je dobré? Dozvědět se, na co přišli ostatní, jestli mu něco neuniklo a taky se nechat inspirovat, protože třetí týden slavného závodu se témata vymýšlejí opravdu těžko.

Když zazvoní zvonec, je čas vydat se k autu a zmizet pryč, pak už totiž organizátoři nepustí na trať nikoho jiného než cyklisty a jejich doprovod.

Po dlouhém přejezdu a krátké svačině v tiskovém centru je třeba vyrazit do cíle. Borcům na kolech v té době chybí zdolat ještě posledních 30 kilometrů etapy.

Pravý shon začíná, až když cílem projedou ti nejlepší, případně hlavní pole, to začíná ten opravdový boj o místo. A zatímco cyklisty chrání četníci, novináři si musí dávat pozor, aby je nepřejelo některé z doprovodných vozidel.

Tour de France je lákadlem nejen pro fanoušky, ale také pro sponzory

Číst článek

Často se reportér i proběhne, a to když hledá společně se závodníkem jeho týmový autobus. „Bylo jasné, že odjede velká skupina….,“ dělí se Leopold König o své dojmy. Pak nezbývá nic jiného, než veškerý nahraný materiál zpracovat.

Většina žurnalistů dnes využívá moderní techniku, ale najdou se i výjimky, jako je Giovanni Mura. Rámus rozléhající se z psacího stroje italského matadora už nikoho nepřekvapí, zato pozdní příjezd do hotelu, a tak dosti reálné spaní pod širákem, ano.

Poté, co recepční přes telefon vysvětlí, jak se dostat za hotelová vrata a kde nalézt trezor s klíčem, následuje domluva s kolegou. Půjde se do hospody. Ale jen na jídlo. Je totiž potřeba ještě tvořit, takže po návratu čeká opět počítač a práce do noci. C'est le Tour, taková je prostě Tour.

Výsledky jsou každý den jiné, výbava reportéra ale zůstává stejná | Foto: Tomáš Kohout

Tomáš Kohout, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme