Brazilskou fotbalovou reprezentaci povede Dunga

Novým trenérem brazilské fotbalové reprezentace byl jmenován Dunga. U národního týmu nahradí Luize Felipeho Scolariho, jenž odstoupil po mistrovství světa.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dunga se vrací na jedno z nejsledovanějších míst v Brazílii, lavičku fotbalové reprezentace

Dunga se vrací na jedno z nejsledovanějších míst v Brazílii, lavičku fotbalové reprezentace | Zdroj: Reuters

Padesátiletý Dunga se na lavičku Brazílie vrátí po čtyřech letech. Někdejší defenzivní záložník už reprezentaci trénoval v letech 2006 až 2010. Po šampionátu v JAR, kde Brazilci vypadli po prohře s Nizozemskem ve čtvrtfinále, byl odvolán.

„Jsem nesmírně šťastný, že jsem zpátky,“ řekl Dunga po potvrzení spekulací z minulého týdne.

Dunga, vlastním jménem Carlos Bledorn Verri, vybojoval s Brazílií jako hráč titul mistra světa v roce 1994. Ve sbírce má i stříbro z MS 1998 a z olympijských her v roce 1984. V roli trenéra dovedl tým v roce 2007 k vítězství na jihoamerickém šampionátu Copa América a o dva roky později v Poháru FIFA. Na OH v Pekingu získali jeho svěřenci bronz.

„Ukázal, že je schopen vést brazilský tým, nejen slovy, ale i výsledky. Ukázal, že má vše potřebné, aby mohl Brazílii vést znovu,“ uvedl předseda brazilské federace José Maria Marin na tiskové konferenci v Riu de Janeiro.

Dunga dříve čelil kritice

Dunga, jenž se v roce 2006, šest let po skončení hráčské kariéry, ujal reprezentace bez větších trenérských zkušeností, s týmem absolvoval 60 zápasů s bilancí 42 vítězství, 12 remíz a šest porážek. Jeho kritici mu vyčítali příliš konzervativní taktiku i pojetí hry.

Scolari, jenž s národním týmem slavil v roce 2002 světový titul, odstoupil minulý týden poté, co na mistrovství světa před domácími fanoušky nedokázal naplnit medailové ambice. Brazílie utrpěla v semifinále debakl 1:7 od pozdějších šampionů z Německa a nakonec na turnaji skončila coby horký favorit čtvrtá.

ČTK, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme