V Plzni vzniká česko-německá školka, děti by se měly naučit oba jazyky

Neziskové sdružení Junikorn shání finance na vybudování česko-německé školky v Plzni. Vzniknout by v ní měly dvě třídy s maximálním počtem 30 žáků. Interakce českých a německých dětí má oběma skupinám pomoci lépe se naučit druhý jazyk.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Školka, mateřská škola

Školka, mateřská škola | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

V Plzni žije okolo dvou a půl tisíce německých obyvatel. Jejich děti zatím nemají na výběr a musejí chodit do českých škol.

Sdružení Junikorn to chce změnit. Pro novou školku už našlo prostory. Vzniká ve staré prvorepublikové vile ve čtvrti Lochotín.

„Prostředí pro děti je ideální, protože disponujeme i krásnou zahradou,“ nastiňuje předsedkyně sdružení Alena Vlachová. Zároveň ale dodává, že před otevřením je potřeba udělat ještě velký kus práce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak bude česko-německá školka vypadat, zjišťoval Adam Vlček

„Máme před otevřením, kdy je před námi nejdůležitější úkol, a to dodělat rekonstrukci prostor. Týká se především uspořádání pro malé děti, tedy toalety a sprchy. Náš problém je, že nemáme kapacity, takže potřebujeme pomoc od veřejnosti,“ vysvětluje předsedkyně sdružení.

Junikorn shání pomoc prostřednictvím organizace Everfund. Ta jim vybírá zajímavé projekty a snaží se sehnat nejen sponzory, ale i dobrovolníky, kteří darují materiál nebo své vlastní zkušenosti.

„Prostory jsou v takovém stavu, že potřebujeme nabrousit parkety, vymalovat. Budeme tvořit nábytek přímo na míru nebo upravovat venku zahradu. Když se budou lidé sami podílet na tvorbě školky, tak si jí budou víc vážit,“ dodává Vlachová.

Němčinu ve školce budou vyučovat rodilí mluvčí. Má se tak zvýšit začlenění českých dětí mezi ty německé.

Vzniknout by měly dvě třídy, každá s kapacitou maximálně 15 dětí. Časem by Junikorn rád zažádal o státní dotace, do té doby půjde ale o školku soukromou.

„Částečně je to kryté soukromým investorem, formou půjčky. Potom budeme muset spoléhat na české nebo německé organizace. Chceme směřovat k tomu, abychom byli státem podporovanou školkou,“ říká místopředsedkyně sdružení Jana Konečná.

První česko-německá školka v západočeské metropoli by mohla být otevřena v září.

Anna Jadrná, Adam Vlček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme