Za 14 dnů amnestie odevzdali lidé v Olomouckém kraji desítky kusů zbraní i munice

Lidé v Olomouckém kraji odevzdali za dva týdny zbraňové amnestie desítky nejrůznějších zbraní. Mezi nimi byly historické rarity, ale také nebezpečná munice. Zbraně a munice mohou Češi beztrestně donést na policii do konce roku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kriminalita (ilustr. obr.)

Kriminalita (ilustr. obr.) | Foto: Martin Dušek

„Mohu potvrdit, že do současné doby nám lidé přinesli desítky různých zbraní i různé munice. Co se týká munice, tak se jedná o vojenské střelivo, cvičnou vojenskou munici, kterou si následně odvezl pyrotechnik k likvidaci,“ řekl krajský mluvčí policie Josef Bednařík.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zbraňovou amnestii se zajímal Ivo Opletal

„Co se týče zbraní, tak jsou tam hlavně různých dlouhých zbraní, ale jsou tam i krátké zbraně z válečného období.“

„U munice je to svým způsobem nedovolené ozbrojování, ale v rámci amnestie není trestní postih, takže mají možnost toho využít a odevzdat. Nemohou ji mít vůbec v držení,“ připomněl Bednařík.

U krátkých zbraní záleží na rozhodnutí majitele. Pokud si ji chce nechat pro sběratelské účely, může ji nechat znehodnotit.

„Pokud nemá zbrojní průkaz nebo si chce nechat zbraň ve funkčním stavu, může ji zlegalizovat nebo také prodat,“ uvedl Bednařík.

Ivo Opletal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme