Příběhy toskánského chlapce Pinocchia poslouchají děti už 130 let

K nejoblíbenějším turistickým destinacím v Itálii patří Toskánsko. V České republice je známé i v souvislosti s korupčními kauzami některých politiků a podnikatelů. Ve světě ale oblast proslavila jedna z nejoblíbenějších pohádkových postav. Slavný Pinocchio totiž pochází z tamní vesnice.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Toskánskou vesnici proslavila postavička Pinocchia

Toskánskou vesnici proslavila postavička Pinocchia | Foto: Robert Mikoláš

„Pinocchio je loutka, malý kluk, živé dřevo, nikdo přesně neví. V každém případě jde o příběh neposlušného chlapce, který nakonec zmoudřel a stal se skutečným chlapcem. Jde vlastně o jakousi metaforu lidského života, která jasně ukazuje obě strany, pravdu a lež i dobro a zlo,“ popsala postavičku paní Isabella Belcari z obce Collodi.

Historické vesnice z 11. století stojí na úpatí pohoří Lucca. Právě po ní si slavný spisovatel, původem z Florencie, vzal své umělecké jméno.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do vesnice slavného Pinocchia se vypravil Robert Mikoláš

„Carlo Collodi napsal Pinocchiova dobrodružství až na konci své kariéry. Už předtím proslul jako novinář, psal satirické články, ale také o opeře. Po sjednocení Itálie dokonce vytvořil učebnice pro školáky, nakonec se ale nejvíce proslavil knížkou o Pinocchiovi, která vyšla v roce 1883.“

Do obce Collodi jezdil Carlo Lorenzini, jak znělo jeho pravé jméno, v dětství i kvůli zdravému ovzduší. Pocházela odsud jeho matka. Motivy z Toskánska včetně moře a velryb, které tu dodnes můžete vidět, se objevují i v knížce o Pinocchiovi.

Na autorovu počest i jako lákadlo pro děti a dospělé z celého světa vybudovali v roce 1962 v obci Pinocchiův park. V té době už malého dřevěného panáčka zobrazovaného s dlouhým nosem znali obyvatelé všech kontinentů. I díky animovanému filmu z dílny Walta Disneyho z roku 1940.

Oblíbená Pinocchiova dobrodružství dodnes vyšla v asi 220 jazycích a děti je i po 130 letech stále rády poslouchají.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme