Šéf Berdychova gangu žádá o prominutí zbytku trestu, za mřížemi strávil 10 let

Soud dnes může udělat pomyslnou tečku za největším případem organizovaného zločinu v dějinách české kriminalistiky, za příběhem takzvaného Berdychova gangu. O propuštění na svobodu žádá po 10 letech za mřížemi hlavní postava celého případu, David Berdych, poslední z celé skupiny, který zůstává za mřížemi. Za únosy, loupežná přepadení a vydírání bohatých podnikatelů byl odsouzen k 15 letům vězení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vězení

Vězení | Foto: Vězeňská služba ČR

Prvního podnikatele gang unesl koncem října 2000 v Praze 4. Zločinci ho čtyři dny drželi s očima přelepenýma páskou a se spoutanýma rukama. Pod pohrůžkami mu ukradli přes 1,3 milionu korun.

Poté útočili znovu. V dubnu 2001 v přestrojení za dopravní policisty unesli a oloupili další dva podnikatele. Brutalita jejich útoků stále rostla. Při jedné z loupeží zemřel zlatník Václav Toman.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslední člen Berdychova gangu dnes žádá soud o propuštění na svobodu. Podrobnosti k celému případu přiblížila redaktorka Evelyna Kulíšková

To už policie asi osmdesátičlenný Berdychův gang sledovala. Podle bývalé mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Blanky Kosinové spáchali hned několik závažných trestných činů.

„Unášeli podnikatele nebo přepadávali kamiony se zbožím či penězi. Jejich brutalita se projevovala právě u unesených podnikatelů. Nejméně ve čtyřech případech je mučili tak, aby z nich dostali peníze a jiné cennosti,“ popisuje.

Když pak zmizel důležitý informátor a gang znal každý krok vyšetřovatelů, začali detektivové Tomáš Gregor a Helena Kahnová kromě zločinců podezírat i některé kolegy a nadřízené z útvaru.

Spojení lidí z podsvětí s detektivy

Nakonec se podařilo prokázat, že praktiky Berdychova gangu krylo a později i řídilo několik pražských policistů z odboru boje s organizovaným zločinem.

Dostávali za to část kořisti a informace ze zločineckého podsvětí. Díky nim měli skvělé výsledky ve vyšetřování. Gangu se dařilo unikat před zákonem zhruba od druhé poloviny 90. let až do roku 2004.

Byl to hezký život, všude jsme měli otevřené dveře, vzpomíná člen Berdychova gangu

Číst článek

„Podle mého názoru je jediným vysvětlením, které tady přichází v úvahu, spolupráce s policií, která, jak bylo v odůvodnění nebo v samotném rozsudku konstatováno, fungovala,“ domnívá se státní zástupce Tomáš Milec.

Velké zatýkání přišlo právě v roce 2004. O šest let později dostaly čtyři desítky obviněných u soudu konečné tresty. David Berdych dostal 15 let. Celou dobu ale odmítal, že by gang vedl. V rozhovoru pro MF Dnes popřel i to, že by únosy byly brutální.

„My jsme u poškozeného zazvonili, ukázali mu policejní odznaky a on s námi šel. Na tom nebylo nic brutálního. Spíše jsme ho uvedli v omyl. Pak byl ten člověk připoutaný ve stodole a někdo mu vyhrožoval. Ti lidé vám pak sami navrhnou řešení. Dají osobnímu bankéři na dálku příkaz k převodu peněz. Oni věděli, že když zaplatí, tak se dostanou dříve domů,“ řekl deníku.

Zachránil dozorce

Mezi odsouzenými byli i policisté. Josef Opava si měl odpykat 12 a Petr Koňařík 8 let za mřížemi. Všechny kromě Berdycha už soud po uplynutí části trestů propustil na svobodu. Dnes může vyjít z věznice i poslední člen gangu, samotný David Berdych.

Jeho advokát Jaroslav Ortman chce při žádosti o propuštění argumentovat 85 pochvalami od dozorců a jednou od ředitele. Tu dostal za záchranu života dozorce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Radiožurnálu poskytla rozhovor policistka Helena Kahnová, která se podílela na rozkrývání Berdychova gangu

„Bránil dozorce Vězeňské služby. Přiznám, že jsem měl jeho kolegu, který byl souzen za vraždu, tedy mnohem horší skutek než David Berdych, a ten se podílel na té záchraně. A soud v Jablonci toho člověka propustil na svobodu. Takže si myslím, že to by se zohlednit mělo,“ míní právník.

I policistka Helena Kahnová odhaduje, že Berdych se na svobodu dostane. „Svůj trest si odseděl, choval se tak, jak měl. Myslím si, že propuštěn bude,“ říká s tím, že obavy z pomsty nemá.

Přestože se o další osud některých už propuštěných členů Berdychova gangu zajímala.

Spokojená s tím ale příliš není. „Bohužel je taková praxe. Přeplněné věznice a podobné aspekty nahrávají tomu, že si skoro nikdo neodsedí celý trest,“ dodává Kahnová, která se po roční pauze v novinách vrátila zpět k policii.

Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme