Koalice bude s opozičními stranami jednat o změnách služebního zákona

Koalice bude s opozicí jednat o změnách služebního zákona. Zástupci všech sněmovních stran se sejdou v 19 hodin. Premiér Bohuslav Sobotka slíbil, že se vládní strany budou připomínkami opozice vážně zabývat. TOP 09 a ODS přijdou na jednání se čtyřmi zásadními připomínkami. V první řadě se jim nelíbí vznik generálního ředitelství státní služby.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Služební zákon tak bude obětí vyhrocenosti i povrchnosti tuzemské politiky zároveň

Služební zákon tak bude obětí vyhrocenosti i povrchnosti tuzemské politiky zároveň | Foto: Free Digital Photos

Chtěli bychom, aby veřejná správa byla prostupná. Aby mladí lidé, úspěšní lidé z veřejné správy, obcí, krajů, privátních firem či akademické obce, mohli vstoupit do státní služby. Což stávající návrh neumožňuje. Byli bychom rádi, aby byl zachován jeden typ náměstků ministra a aby všechny výhody úředníci dostali po 4 letech služby,“ popsal další výhrady šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky je vznik generálního ředitelství státní služby základ služebního zákona. Jednat se dá jen o některých jeho parametrech.

Služební zákon má vést ke zkvalitnění a odpolitizování státní správy. Zavádí mimo jiné funkci takzvaného superúředníka, tedy generálního ředitele státní služby. Jeho úřad by měl dohlížet na to, aby se při každé výměně ministrů neměnili i vrcholní úředníci. Zpřísnit by se mělo také obsazování úřednických postů ve státní správě.

„To je prostě jedna z pojistek, která umožňuje učinit státní správu odolnější proti negativním tlakům. Určitě jsme ale připraveni bavit se o jednotlivých parametrech. Pokud jde o funkční období generálního ředitele státní služby, tak to je přesně ten parametr, který může podléhat diskuzi,“ potvrdil Sobotka.

Komunisté budou chtít na jednání upřesnit, kterých úřadů se státní služba týkat nebude. Svůj požadavek na změnu má i hnutí Úsvit.

„Aby generálního ředitele státní správy nejmenovala na návrh premiéra vláda, ale aby to byl na návrh vlády prezident, abychom to oddělili,“ řekl předseda hnutí Tomio Okamura.

Pokud najdou sněmovní strany u změn služebního zákona shodu, vrátí v pátek předlohu do druhého čtení. K závěrečnému schvalování by ji pak sněmovna měla dostat už v upravené verzi.

Pokud se koalice s opozicí na kompromisu nedohodne nebo neprosadí svůj návrh, vstoupí v příštím roce v účinnost služební zákon z roku 2002.

Igor Maňour, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme