Při posledních bouřkách lidé v Česku pozorovali kulové blesky. Vědci jim stále nerozumí

Poslední vlna silných bouřek, které způsobily řadu škod, přinesla i jeden poměrně neobvyklý jev, jakým je kulový blesk. Podle svědků zapálil střechu stodoly v obci Kněževes na Žďársku. Oheň se naštěstí podařilo včas uhasit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Blesky v okolí Prahy

Blesky v okolí Prahy | Foto: Robin Duspara, Lovci bouřek

Vědci sami zatím neumí vysvětlit, co vlastně kulový blesk je.

„Víme, že při bouřkách vznikají kulové struktury, které mají rozměry od pingpongového míčku až po velký fotbalový míč,“ vysvětluje astrofyzik z Fakulty elektrotechnické ČVUT Petr Kulhánek.

Mechanismus vzniku je ale nejasný, protože vědeckých pozorování kulových blesků je málo. Přestože laických pozorování či záznamů jsou tisíce.

Přehrát

00:00 / 00:00

O kulovém blesku hovořil astrofyzik z pražského ČVUT Petr Kulhánek

„Vědecká pozorování jsou pouze čtyři. Na základě toho usuzovat, co je kulový blesk, je nesmírně obtížné,“ doplnil Kulhánek.

Teorií o kulovém blesku jsou desítky, vědci se ale přiklánějí ke dvěma hlavním. „Jednou z nich je takzvaný křemíkový blesk a druhý je vysokofrekvenční výboj,“ uvedl. Nejspíš jde ale o kombinaci několika fyzikálních jevů.

Z těsné blízkosti kulový blesk vypadá jako kulovitá struktura, která se vznáší a poskakuje. Z dálky je ale často zaměnitelný, třeba za optický klam.

„Jiné typy se třeba pohybují podél elektrických vedení nebo jsou schopné vytrhnout vedení ze zásuvky,“ vysvětluje astrofyzik.

Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme