Ve věži kostela v Sázavě byly ukryty mince, medailonky a historické dokumenty

Pořádný kousek historie poodhalil kostel Panny Marie a svatého Jana Křtitele v areálu kláštera v Sázavě na Benešovsku. Při opravě střechy objevili horolezci ve věži zapečetěnou schránku. V ní pak našli ukryté různé mince, medailonky, ale třeba i přes dvě stě let staré dobové dokumenty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mince z 2. patra výstavy Královský sňatek v Domě U kamenného zvonu

Mince z 2. patra výstavy Královský sňatek v Domě U kamenného zvonu | Foto: Adriana Krobová

Schránka byla dobře schovaná v měděné makovici kříže, který horolezci z 56 metrů vysoké věže kostela sundali.

Další překvapení je pak čekalo u dřevěné hrotnice, kde objevili listinu z roku 1850 psanou písmem zvaným kurent, tedy jakousi německou obdobu kurzívního písma. Byl u ní malý balíček se dvěma dvacetikrejcarovými bankovkami a útržky dalšího, také zřejmě peněžního lístku.

Do nalezených listin a dokumentů už stihli nahlédnout odborníci. Schránka obsahovala latinsky psaný text, který byl opatřený dvěma otisky pečetě nejspíše posledního benediktinského opata Sázavského kláštera Leandra Kramáře. Listina pochází z doby před zrušením kláštera v roce 1785.

Na originál tohoto rukopisu pak v polovině 19. století sepsal tehdejší farář sázavské farnosti úhledným humanistickým písmem v českém jazyce záznam o poškození věže při vichřici.

Historické dokumenty i všechny další nalezené věci míří k odborníkům z Národního památkového ústavu. Ti před sebou mají nelehký úkol - všechno pečlivě prozkoumat, zaevidovat a připravit ke konzervaci.

Ochuzeni by neměli zůstat ani návštěvníci Sázavského kláštera. Faksimile - tedy věrné kopie nalezených dokumentů - by se v expozicích přístupných veřejnosti rozhodně měly časem objevit.

Michal Trnka, Kateřina Havránková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme