David Jarolím v Boleslavi měnil myšlení spoluhráčů. Je to o přístupu, říká

Fotbal je týmová hra. Každá jednotlivec ale výkon mužstva a atmosféru v kabině může výrazným způsobem ovlivnit. Své o tom vědí v Mladé Boleslavi. Klubové vedení moc stálo o to, aby zůstal záložník David Jarolím, který po svém příchodu ovlivnil přístup spoluhráčů k fotbalu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Jarolím s mladoboleslavským týmem s chutí zatrénoval

David Jarolím s mladoboleslavským týmem s chutí zatrénoval | Foto: Pavel Petr | Zdroj: Český rozhlas

„Když přišel David, všichni jsme cítili, že přišel zkušený hráč, který něco dokázal. Snažili jsme se dělat, co nám říkal – mělo to hlavu a patu,“ poznamenal na adresu dnes už bývalého spoluhráče ze záložní řady Jasmin Ščuk.

Po boku Davida Jarolíma herně vyzrál. Pochopil také, co musí ještě pro fotbalový růst udělat. „Když tu David nebyl, tak jsem do posilovny chodil, ale ne tak často. Když jsem viděl, jak David pracuje, věděl jsem, že mi to může jen pomoci,“ řekl nejlepší střelec Mladé Boleslavi v uplynulém ligovém ročníku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Postoj spoluhráčů k Davidu Jarolímovi zjistil reportér ČRo Pavel Petr

„Moc mi pomohl. Věděli jsme, kam máme běhat. Věděl jsem, že jeho zkušenost mi na hřišti pomůže. Projevilo se to tak, že jsem byl první střelec sezony,“ poodhalil tajemství střelecké mušky Jasmin Ščuk.

Pro obránce Jana Bořila byl Jarolím příkladem. Mladí hráči si nedovolili nic ošidit. „Když to vidíme, říkáme si: ‚Sakra, když chodí on, tak musíme taky,' a přidáváme si před každým tréninkem.“

Ve fotbale nejde o to se rychle vysprchovat a pár minut po skončení přípravy už například někde popíjet kávu. K dobré výkonnosti napomáhá totiž i odpovídající regenerace.

„Určitě se to změnilo. I proto, že s ním můžeme komunikovat o všem. Má zkušenosti, takže pro nás je to lepší,“ říká Jan Bořil.

„Ukázal, jak se velký fotbal dělá. Mladším ukázal, jak na to, a v čem by se mohli zlepšovat,“ doplňuje gólman Miroslav Miller, který klubu působí neuvěřitelných čtrnáct let.

Mladí mají velké možnosti

Především je ale podstatná chuť něco pro svůj sportovní růst udělat. David Jarolím může čerpat a předávat bohaté zkušenosti z bundesligy. „Spíš jde o to, jak kdo chce. Pak musí být daná pravidla od trenéra. Potom je to individuální,“ vidí sám bývalý záložník.

„Celou kariéru jsem byl zvyklý na nějaký přístup. Buď někdo chce, nebo ne. Myslím, že hlavně mladší hráči mají velkou možnost jít nahoru a k tomu patří, že si dávají navíc,“ myslí si Jarolím.

Konkurence ve fotbale je obrovská. „To si hráči uvědomí až, když jdou ven. Konkurence je daleko větší a člověk na sobě musí pracovat. To už je o mentální stránce, jestli to chce podstoupit, nebo bude odevzdaný. Než si hráč udělá jméno, může to trvat,“ ví moc dobře David Jarolím.

Už před pohárovým zápasem v Bosně znovu obul kopačky a tak nedávno ohlášený konec kariéry nemusí být stoprocentní.

Známý pracant neopomněl ani potřebný strečink | Foto: Pavel Petr

Pavel Petr, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme