Ústavní soud odmítl stížnost bývalého šéfa pražských strážníků Kotrouše

Ústavní soud potvrdil Vladimíru Kotroušovi trest 5,5 roku vězení za přijetí úplatku. Bývalý šéf pražských strážníků také nemůže pět let pracovat v bezpečnostních ozbrojených sborech a musí zaplatit pokutu 400 tisíc korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ústavní soud. Ilustrační foto.

Ústavní soud. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Podle pravomocného verdiktu si Kotrouš řekl o úplatek za to, že neskončí smlouva městské policie s autoservisem Jíša. Chtěl tak získat nejméně 1,2 milionu korun.

Od majitele servisu převzal na dvou schůzkách nejprve 200 tisíc a poté dalších 150 tisíc korun. S druhým úplatkem jej detektivové zadrželi v listopadu 2011 v jeho služebním voze.

Kotrouš sice připustil, že převzal 150 tisíc korun. Hájil se ale tím, že se dopustil ve složité rodinné situaci nanejvýš podvodu, když sliboval něco, co nemohl splnit.

Státní zástupkyně to ale tehdy označila za účelové tvrzení. Bývalému šéfovi pražské městské policie by za podvod hrozil mnohem nižší trest než za přijetí úplatku.

Kotroušovi soud původně udělil šestiletý trest vězení a zakázal mu deset let pracovat u policie. Pražský Vrchní soud mu ale následně snížil trest na 5,5 roku.

Zkrátil mu zákaz činnosti o polovinu, ale rozšířil platnost na všechny ozbrojené bezpečnostní sbory. Udělil mu také pokutu ve výši 400 tisíc korun.

Kotrouš nastoupil do vězení loni v březnu a podal dovolání k Nejvyššímu soudu. Podle něj mu ale hrozilo pět až 12 let vězení, vyměřený trest je proto na spodní hranici sazby. Odvolání tedy soud odmítl jako zjevně neopodstatněné.

Nakonec Kotrouš podal stížnost k Ústavnímu soudu, který ji ale nyní zamítl.

Laura Havlová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme