Na Chebsku se v noci opět třásla zem. Magnitudo přesáhlo tři stupně

V okolí Nového Kostela na Chebsku se v noci opět třásla zem. Seizmologové uvádějí magnitudo přes tři stupně. Zatím nejsou hlášené škody, lidi ale zemětřesení vyděsilo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Seismograf

Seismograf | Foto: GNU General Public License, verze 1.2, Yamaguchi

Po chvění okolo tří stupňů asi ve dvě hodiny v noci následovalo několik slabších otřesů.

Ty cítili i obyvatelé Sokolovska. Podle jejich výpovědí se s nimi houpaly postele, otřásal nábytek i sklo. Popisují, že slyšeli velkou ránu a pak hučení. Výjezd hasičů ani jiných složek ale nebyl nutný a majetkové škody zatím hlášené nejsou.

„Epicentrum s největší pravděpodobností nebylo u Aše, to je údaj automatické sítě středoevropské a České republiky, který je spíše orientační,“ upřesňuje původní informaci Aleš Špičák, seizmolog z Geofyzikálního ústavu Akademie věd.

„Speciální ústav seizmických stanic v západních Čechách ukazuje, že epicentrum bylo tam jako vždy u těchto silnějších jevů, a sice pod obcí Nový Kostel,“ říká.

Podle něj se ani nedá očekávat, že by lidé z Chebska hlásili nějaké větší škody. „Zemětřesení také bylo v obvyklé hloubce kolem devíti kilometrů. Zemětřesení o síle tři, nebo i čtyři, pokud je takto hluboké, nezpůsobuje škody na majetku a budovách,“ dodává seizmolog.

Půda se na Chebsku otřásá často. Poslední velké zemětřesení bylo na přelomu května a června letošního roku.

Tehdy seizmografy ukazovaly 4,5 stupně. Lidé hlásili škody na majetku dohromady přes milion korun.

Pavla Sofilkaničová, Petra Hosenseidlová, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme