Návrat veselý jako odlet, to je přání Liberce a Plzně před rumunskou misí

Fotbalisté Liberce a Plzně vyrazili ke svým úvodním zápasům 3. předkola Evropské ligy. Los jim shodně přisoudil rumunské soupeře, a tak se oba týmy netradičně rozhodly pro společnou cestu letadlem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vpravo Plzeň, vlevo Liberec a hurá do Rumunska k zápasům Evropské ligy

Vpravo Plzeň, vlevo Liberec a hurá do Rumunska k zápasům Evropské ligy | Foto: Michal Jurman

Tady ale veškerá podobnost končí. Nálada obou táborů byla totiž při odletu diametrálně odlišná, i když na první pohled to tak nemuselo vypadat.

Už na letišti při společném odbavování obou českých týmů panovala hodně družná nálada. Platilo to ale spíše pro fanoušky, případně managementy obou klubů.

O tom, že Plzeň s Libercem spojí při cestě do Rumunska síly, bylo podle představitele západočeského klubu Pavla Pillára jasno už po losu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Známe se, takže si popřejeme hodně štěstí a pak se uvidí,“ popisoval liberecko-plzeňskou komunikaci Jiří Fleišman

„Časová i geografická příbuznost obou destinací k tomu vybízela. Navíc nadstandardní vztahy obou klubů přispěly k tomu, že jsme se dohodli na společném letu, a doufáme, že návrat bude stejně veselý jako odlet.“

Ano, veselo bylo i v samotném letadle, ačkoliv steward z toho příliš nadšený být nemohl.

Ulička se změnila v jakýsi pomyslný dlouhý hodovní stůl. Z jedné strany obložený červenými barvami Plzně a z druhé sněhobílými zástupci Liberce.

„Alespoň s klukama pokecáme. Známe se, popřejeme si hodně štěstí a zítra se uvidí,“ popisoval liberecko-plzeňskou komunikaci během necelého dvě hodiny dlouhého letu severočeský kapitán Jiří Fleišman.

Český rozhlas začíná vysílat přes internet přímé sportovní přenosy

Číst článek

Popřát si štěstí ale ne všem stačí. V Plzni mají v posledních nepříliš vydařených týdnech totiž dost důvodů k tomu jít štěstí o hodně výrazněji naproti.

Třeba rituálem, který při pohárových letech funguje úspěšně už třetím rokem. „Máme zvyk, že si beru vodu a každému naleju do kalíšku,“ vysvětluje Petr Chvojka.

Celý přenos čtvrtečních zápasů 3. předkola Ligy mistrů Astra Giurgiu – Slovan Liberec (od 18 hodin) a Petrolul Ploješť – Viktoria Plzeň (od 20 hodin) přinese web zpravy.rozhlas.cz

„U nás bude každý pít to, co si objedná,“ usmívá se zástupce libereckého klubu Lukáš Váňa. Zatímco levá plzeňská ulička popíjí v letadle vodu, v té liberecké, samozřejmě s výjimkou týmu, voní víno a paradoxně i plzeňský mok.

Možná i to vypovídá leccos o rozpoložení obou týmů. Nejen v legráckách totiž proběhl odlet dvou českých zástupců v pohárové Evropě do Rumunska.

A platilo to hlavně pro západočeského kouče Dušana Uhrina mladšího, který v Rumunsku prožil významnou část své úspěšné kariéry.

„Nemůžu nikomu radit. Každý rok je ve všech týmech velká fluktuace hráčů. Takže teď vůbec nevím, kdo za Astru hraje,“ odmítá plzeňský kouč Dušan Uhrin mladší pomoci svému slovenskému kolegovi na liberecké lavičce s mapováním nadcházejícího libereckého soka tedy Astry Giurgiu.

Fotbalisté Plzně a Liberce vyrazila na společnou rumunskou misi | Foto: Michal Jurman

V hlavě má totiž hlavně Petrolul Ploješť. Tým, který tvoří hráči 11 národností, a který by kvalitou podle něj hrál v české lize o příčky nejvyšší.

Zároveň tým, který jej dost dobře může také po posledních rozpačitých výsledcích připravit o pozici plzeňského kouče. Spekulace na toto téma totiž vnímá i Uhrin.

„Samozřejmě to vnímám, ale přednější je soustředit se na utkání. Kdybych se soustředil na to, co napíšou média, nemohl bych vůbec dělat fotbal.“

Kdo by se tedy divil, že v letadle došlo i tentokrát na plzeňský rituál s vodou. Západočeši totiž věří, že to bude, co se týká výkonů i výsledků, pro Viktorii voda živá.

Na víno a jiné radovánky by pak jistě došlo až při zpáteční cestě.

„To by bylo hezký. Určitě bychom o zápasech pokecali a pro český fotbal by to bylo příjemný,“ doufá ve dvojnásobný český úspěch v Rumunsku liberecký Jiří Fleišman.

Michal Jurman, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme