Izrael a Palestina se dohodly na novém příměří. Platit má od rána

Izrael i palestinský Hamás souhlasí s třídenním příměřím v Gaze. Klid zbraní by měl začít v sedm hodin ráno středoevropského času. Navrhl ho Egypt, který funguje jako vyjednavač konfliktu a vede vyjednávání v Káhiře.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Izraelští vojáci odpočívají po návratu z pásma Gazy

Izraelští vojáci odpočívají po návratu z pásma Gazy | Zdroj: Reuters

Při vyjednáváních jsou zástupci z Palestiny, Izraelci do Egypta svou delegaci původně neposlali. Podle televizní stanice Channel 10 už ale do Káhiry míří.

Hlavní vyjednavač palestinské strany Saíb Irikát doufá, že se příměří podaří prodloužit.

"Potřebujeme, aby izraelský premiér Netanjahu příměří udržel a prodloužil. Musí také otevřít přechody v Izraeli, aby se do Gazy okamžitě dostala humanitární pomoc. Zároveň vyzýváme ostatní státy, aby do pásma poslali humanitární pomoc včetně zásob jídla, vody a léků. Lidé v Gaze musí vidět, že se situace mění a že nejsou sami," uvedl pro stanici CNN.

Zničené domy v Rafáhu | Foto: Reuters

I přes oznámený pokrok se izraelští armádní představitelé nechali slyšet, že na jakékoli porušení příměří zareagují protiútokem, stejně jako tomu bylo již několikrát v minulosti.

"Izrael dodrží příměří tak, jak se na tom dohodl s Egyptem. Budeme ale bedlivě sledovat Hamás. Ten má totiž tendenci domluvená příměří porušovat, jak se ukázalo v minulých týdnech. Pokud ho naruší znovu, Izrael na to bude reagovat," upozornil mluvčí izraelského premiéra Mark Regev.

V pásmu Gazy platilo krátké humanitární příměří vyhlášené Izraelem v pondělí od devíti do šestnácti hodin. Obě strany se ale navzájem obviňují, že ho porušily.

Hámás údajně na Izrael vypálil přes třicet raket a Izraelci při náletu na Gazu zranili desítky lidí.

Martin Hromádka, Petra Novotná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme