Divadelníci v zaniklém kině Blaník respektovali při úpravách nostalgii místa

Některá kdysi slavná pražská kina se poslední dobou mění na divadelní a kulturní sály. Příkladem je známé kino Blaník na Václavském náměstí. Od loňského září v něm hraje Studio Dva. Soubor se ho rozhodl opravit tak, aby bylo jasné, že už ve třicátých letech ho navštěvovala městská smetánka. Blaník byl totiž hlavně premiérovým kinem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalé kino Blaník na Václavském náměstí

Bývalé kino Blaník na Václavském náměstí | Foto: Filip Jandourek

„Promítačky jsou stále původní,“ usmívá se mluvčí divadla Tomáš Přenosil.

Hladí postříbřený plášť historické promítačky, ze které jely filmy hlavně za druhé světové války. Ze sousedních, poměrně novodobých mašin se promítalo ještě před deseti lety. Promítat z nich ale nelze, protože průzory do sálu jsou zadělané.

Přehrát

00:00 / 00:00

Atmosféru a historii zaniklého kina Blaník interpretuje Michaela Vetešková

V šuplících bytelných psacích stolů, které v promítací kabině také zůstaly, se našly dokonce zbytky celuloidového filmového pásu.

„Když jsme to tu vyklízeli, našli jsme ještě plakáty Jak se krotí krokodýli,“ přibližuje Tomáš Přenosil jedno z posledních představení.

Kino Blaník zaniklo po roce 2002, pak se v jeho prostoru usadil soubor Černého divadla. Od loňského jara je v něm právě Studio Dva.

„Když jsme přebírali ten prostor, tak jsme již přebírali překolaudované divadlo. Takže tady vznikla i točna, vzniklo jeviště, a když jsme tam přicházeli, tak jsme jenom dovyčistili ten prostor, otevřeli ho směrem nahoru a otevřeli ho, co nejvíc to šlo, jak do široka, tak do hloubky,“ popisuje úpravy Tomáš Přenosil.

Původní kinosál připomíná už jen část ozvučení, které bylo jako nové nainstalováno po revoluci. Slouží tedy ještě poměrně spolehlivě.

Bývalé kino Blaník na Václavském náměstí | Foto: Filip Jandourek

Blaník byl premiérovým kinem, připomíná Martin Plitz, který pracuje jako promítač a už před lety se začal věnovat historii zaniklých pražských kin.

„Odehrávaly se tam premiéry všech českých filmů. Bylo to opravdu slavné premiérové kino,“ říká Martin Plitz.

Kino bylo v budově Fénixu, kterou navrhl mimo jiné skoro před 85 lety i architekt Josef Gočár. Když do něj přišli divadelníci, rozhodli se ctít velkoryse navržený interiér. V šatnách nechali dokonce autentické cedulky s čísly.

Bývalé kino Blaník na Václavském náměstí | Foto: Filip Jandourek

„Čistily se mramory, vyměňovala se zrcadla, která byla za tu dobu slepá. Nechávali jsme ale vlastně ty věci v původním stavu tak, jak tady vznikly. Dokonce na některých mramorech se dají přečíst ještě zbytky po původně dvojjazyčných nápisech,“ dodává Tomáš Přenosil s tím, že některé věci ponechali v původním stavu hlavně z nostalgie.

Promítací kabinu herci ani režiséři zatím nijak nevyužívají, zůstala tu jen jako vzpomínka na staré časy, stejně jako gong, který diváky svolával do kinosálu.

Legendární zaniklá pražská kina | Foto: Český rozhlas

Michaela Vetešková, mad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme