Rusové podle Washingtonu ostřelovali ukrajinskou armádu

Spojené státy tvrdí, že ruská armáda přes hranici ostřelovala pozice ukrajinské armády. Washington se odvolává na důkazy, které má k dispozici. Zároveň viní Moskvu, že se snaží dodat proruským separatistům na východě Ukrajiny další rakety a těžké zbraně. Rusko dodávání střel na Ukrajinu odmítá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americké ministerstvo zahraničí prý zpravodajské informace získalo od konkrétních lidí, detaily ale nechce upřesňovat, aby nekompromitovalo zdroje ani zpravodajské metody.

Agentura Reuters nicméně potom s odvoláním na své vlastní zdroje - vysoce postavené americké úředníky - uvedla, že Spojené státy se dozvěděly o ruské přeshraniční dělostřelbě skrze technické zpravodajské systémy, pod čímž se podle Reuters rozumějí špionážní satelity.

Co se týče dodávek zbraní, tak USA prý mají informace o pohybu odpalovacích zařízení na ruské vojenské základně nedaleko jihoruského Rostova. Úřady mají za to, že se na místě učí se zbraněmi zacházet proruští separatisté.

Spojené státy přišly s obviněními přesně týden po havárii letounu Malajsijských aerolinií. Bílý dům se domnívá, že stroj sestřelili proruští separatisté s pomocí z Ruska dodaných raket SA-11 Buk.

Lenka Kabrhelová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme