Horolezec Jaroš se po zdolání osmitisícové hory K2 vrátil do Česka

Na pražské letiště před 20. hodinou přistálo letadlo, ve kterém je výprava v čele s horolezcem Radkem Jarošem. Ten před dvěma týdny vystoupal bez pomoci kyslíkového přístroje jako první Čech na všech 14 osmitisícovek světa a získal takzvanou Korunu Himaláje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Horolezec Radek Jaroš na vrcholu K2

Horolezec Radek Jaroš na vrcholu K2 | Foto: web Radek Jaroš na K2

Společně s Radkem Jarošem do Česka z pákistánského Islámábádu přiletěli horolezci Jan Trávníček a Petr Mašek. Vrací se s nimi také reportérka a moderátorka Radiožurnálu Lucie Výborná, která o výpravě informovala přímo z K2.

Před terminálem 1 na ně čekali fanoušci a také členové rodiny. Až výpravu odbaví, přímo na letišti účastníky expedice v živém vstupu vyzpovídá moderátor Jan Pokorný.

Za 14 dní na vrcholu

Od příchodu do základního tábora po vystoupání na vrchol uběhlo pouhých 14 až 15 dní. V roce 2003 přitom Jaroš s Petrem Vaškem čekali 60 dnů jen v základním táboře bez toho, aby někam vyrazili.

„To si teď nedokážu představit, asi jsme byli mladí, nadějní a neklidní. Přiznám se, že teď už bych tam nechtěl,“ usmívá se Jaroš. Na 8611 metrů vysoký vrchol hory K2 vylezl spolu s kolegou Janem Trávníčkem.

„Když jsem šel k vrcholu, kolikrát jsem se nad tím zamyslel, že to možná dám a že je to konec. Teď se začínaly šinout myšlenky, pak se začnou drát slzy, tak se zakuckáš a říkáš si, jestli si toho nikdo nevšiml. Když jsem ale vylezl nahoru, byl jsem tak prošitej, že jsem si to vlastně vůbec neuvědomoval,“ uzavírá Jaroš.

Na vrchol K2 se Radek Jaroš dostal až na pátý pokus a už by se tam prý nikdy nechtěl vrátit.

Pavla Firbacherová, Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme