Válečné deníky z první světové války využívají i historici. Jsou cennou součástí jejich studií

Tento týden uplynulo sto let od doby, kdy Rakousko-Uhersko vyhlásilo válku Srbsku. Šlo o odvetu za atentát na následníka trůnu Františka Ferdinanda d´Este. První světové války se účastnilo kolem milionu českých vojáků. Řada z nich si psala o své službě záznamy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Válečný deník Josefa Cvrčka z ruského zajetí

Válečný deník Josefa Cvrčka z ruského zajetí | Foto: Vojenský historický ústav

Kapesní zápisník s ilustracemi a fotografiemi nedávno dorazil do Vojenského historického ústavu v Praze.

„Je to obdivuhodně komplexní památka na Josefa Cvrčka,“ popisuje historik Tomáš Kykal z vojenského historického ústavu.

Josef Cvrček byl příslušníkem c. a k. pěšího pluku č. 94, který byl doplňován z oblasti Turnovska.

„Sešit, který je malého kapesního formátu v černých lepenkových deskách, obsahuje texty, které dotyčný psal až při svém zajetí v Rusku,“ říká historik.

Pro něj a jeho kolegy historiky jsou nejcennějším zdrojem informací klasické deníkové záznamy, napsané nejlépe ještě v den, kdy se staly.

Přehrát

00:00 / 00:00

O válečném deníku Josefa Cvrčka mluvila s historikem Tomášem Kykalem reportérka Eva Rajlichová

Josef Cvrček si do svého zápisníku zapsal leccos, vlastní básně, texty písní nebo ruskou abecedu. Působivá jsou především slova o jeho zážitcích ze zajetí.

„Toto jest každodenní naše zaměstnání. Někdo spí, jiný píše, druhý vaří, jiný zas pláče při vzpomínce na zdejší život. Též já jsem trudnomyslný a vzdychám po domově drahém a po mých drahých a známých, jestli je ještě jedenkrát spatřím. Zkrátka žijeme zde život, který nemohu popsati. Každý zamazán, roztrhán a vychrtlý jako vlk není sobě podoben,“ napsal do deníku.

Alsaský památník první světové války s tísíci mrtvými představila světu Tour de France

Číst článek

Josef Cvrček z Turnovska si také vedl ve svém zápisníku velmi podrobné záznamy o tom, kdy a komu domů psal. Právě polní pošta byla pro vojáky na bojištích první světové války jediným pojítkem s jejich domovy, i tady ale museli vážit slova.

„Byli ve svých vojenských jednotkách instruování, že nemají psát, kde zrovna jsou, o stavu bojiště a jen o věcech obyčejných,“ vysvětluje Kykal.

Válečný deník Josefa Cvrčka z ruského zajetí | Foto: Vojenský historický ústav

Zápisník Josefa Cvrčka přišel historiku Tomáši Kykalovi teprve před pár týdny. Daroval mu ho pan Ladislav Hujer z Jablonce nad Nisou, který ho našel v pozůstalosti.

Z oficiálních záznamů se mu se povedlo vypátrat, že nebyl legionář. Další zatím napovídají jen fotografie vložené do zápisníku - v ruském zajetí byl Josef Cvrček zřejmě přidělen na práci na statek.

A podle malé průkazové fotky, kde je bývalý rakousko-uherský voják zhruba ve středním věku, se dá usoudit, že se mu splnilo přání a z ruského zajetí se vrátil domů.

Podrobné osudy Josefa Cvrčka se pokusí historik Tomáš Kykal dopátrat v následujících měsících ve vojenských archivech. Drobný zápisník bude také zapsán do Centrální evidence sbírek ministerstva kultury, a stane se tak součástí kulturního dědictví České republiky.

Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme