Víkend na hradu Loket patří středověkým slavnostem purkrabího Půty

Hrad Loket na Sokolovsku ožil středověkými slavnostmi purkrabího Půty. Na hradě i v podhradí se to hemží tanečnicemi, trhovci, sokolníky i krásnými lazebnicemi. Nechybí tu dobová tržiště, řemeslníci i rytíři v plné zbroji.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hrad Loket

Hrad Loket | Foto: Wikipedia Commons

„Bude tady divadlo, kejklíři, šermíři, tanečnice, hudebníci. Máme hodně zaměřený program pro děti, bude tady dětský turnaj v dovednostech i hry vázané na středověk,“ prozradila před začátkem slavnosti Šárka Žižková ze správy hradu, na co se můžou návštěvníci těšit.

Novinkou je letos rytířský turnaj, který doprovodí ukázka barokního ježdění.

Sokolník Michal Procházka přivezl na slavnosti na několik dravců. Připravenou má pro zájemce ukázku sokolnictví:

Přehrát

00:00 / 00:00

Na hradě Loket natáčela reportérka Dana Jelínková

„Popisujeme, jak se dravec cvičí od prvopočátků. Čím vším musí projít, aby byl schopný volného letu a návratu. A také popisujeme, jak se z člověka může stát sokolník. Co všechno musí umět, co všechno musí znát.“

Ke středověku patří dobré jídlo a pití a především medovina.

„Vždy se vyráběla pouze z medu, vody, bylinek a koření. Nic jiného se nedávalo, maximálně kvasinky,“ objasnil jeden z prodejců Martin Dvořák.

Středověké slavnosti purkrabího Půty potrvají na loketském hradu i v podhradí do 18. hodiny. Pokračují i zítra. Brány hradu se návštěvníkům otevřou v 10 hodin a uzavřou opět v 18 hodin večer.

Dana Jelínková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme