Zloději kovů způsobili na nedokončeném úseku D11 škody za stovky tisíc korun

Stovky tisíc korun bude stát oprava škod po nájezdech zlodějů na nedokončeném úseku dálnice D11 u Hradce Králové. Za osm let, kdy byla stavba opuštěná, se ztratily kovové části dálnice, ale i svodidla.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dostavba úseku dálnice D11 u Hradce Králové

Dostavba úseku dálnice D11 u Hradce Králové | Foto: Ondřej Vaňura | Zdroj: Český rozhlas

Konec D11, kde stavba skončila před 8 lety, se stal terčem zlodějů prakticky hned, co místo nedaleko Praskačky opustili stavbaři.

Za tu dobu se podle policistů a zástupců Ředitelství silnic a dálnic ztratily celé úseky nových svodidel, kanály, měděné pásy ze středového pásu, ale i zatravňovací dlaždice.

Jen škody na tomto materiálu se pohybují v řádu stovek tisíc korun.

„Stále ten nedokončený úsek dálnice byl jako stavba, takže různí 'sběratelé kovů' si sem chodili krást. Za poslední dobu to byla svodidla, našli si cokoliv, co by mohli odcizit,“ říká Milan Halberstein, šéf dálničního oddělení v Pravech.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z nedokončeného úseku D11 se přihlásil Martin Pařízek

Hlídky z dálničního oddělení na konec dálnice zajíždějí pravidelně. „V rámci hlídkové služby po dálnici jsme zajížděli i na tento úsek stavby. Jen v jednou případě se tu podařilo zjistit podezřelé vozidlo,“ dodal.

Zatím posledním a asi nejzávažnějším případem bylo odřezání železných částí z připravených patek dálničního mostu a tím vznikla škoda, která přesáhne milion korun.

„Došlo k odřezání výztuží pro pilíře, což bude mít za následek, že i základy těchto pilířů budou muset být rozbourány a znova vybetonovány,“ Jan Doubrava z Ředitelství silnic a dálnic.

Investor ale škody znovu platit nebude, půjdou na vrub zhotovitele stavby, protože ŘSD si nedostavěný úsek ještě nepřevzalo.

Firma poté, co došlo k ukončení prací, místo zabezpečila proti vstupu lidí i vjezdu vozidel, staveniště ale nonstop nikdo nehlídat. Prý by to bylo ještě dražší.

„Technicky se nejedná o nějak komplikované činnosti, které by měly vliv na harmonogram prací,“ řekla Iveta Štočková ze stavební firmy Eurovia.

Martin Pařízek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme