ČRo rozesílá výzvy k placení poplatků. Dostane je 80 tisíc domácností

Český rozhlas začal rozesílat výzvy k placení rozhlasových poplatků. Ukládá mu to zákon. Dopis dostane přes 80 tisíc domácností.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Logo Českého rozhlasu

Logo Českého rozhlasu | Foto: Český rozhlas

Výzvu dostanou domácnosti, které odebírají elektřinu a měsíční poplatek ve výši 45 korun Českému rozhlasu z nějakého důvodu neplatí.

„Placení rozhlasového poplatku je upraveno zákonem o rozhlasových a televizních poplatcích. Principiálně musí rozhlasový poplatek platit každá domácnost, která vlastní rozhlasový přijímač," vysvětluje náměstek generálního ředitele Českého rozhlasu Michal Koliandr.

Ve výzvě je pak jasně popsané, jak má oslovený postupovat. K placení rozhlasového poplatku se má přihlásit do 15 dnů od doručení dopisu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Český rozhlas osloví neplatiče poplatků. Tématu se věnuje Veronika Hlaváčová

„Výjimka je pouze v případě, pokud do 30 dnů pošle čestné prohlášení, že nevlastní rozhlasový přijímač, anebo že je osvobozen ze zákona," doplňuje náměstek.

Rozhlasový poplatek se nemusí platit ze sociálních nebo zdravotních důvodů. V prvním případě jde o domácnosti, které mají nižší příjem než 2,15 násobku životního minima. Potom nevidomí a neslyšící.

Podnikatelé platí za všechny přijímače

Všechny ostatní domácnosti platí 45 korun měsíčně, a to i v případě, že mají rádií doma nebo na chatě víc. Jiná situace je ale podle ředitelky odboru rozhlasových poplatků Českého rozhlasu Dany Francové u podnikatelů.

„Podnikatelé prakticky musí platit za všechny přijímače, které mají v nemovitostech, a zároveň i za autorádia. To jsou povinni sami nahlásit do té přihlášky, říct, jaký mají počet a podle toho se jim stanoví poplatek," zdůrazňuje Francová.

Rozhlasové poplatky se dají platit měsíčně, čtvrtletně nebo jednorázově za celý rok. Lidé se mohou zaregistrovat na stránkách www.rozhlasovypoplatek.cz.

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme