V Jihoafrické republice utratili antilopy ze Zoo Praha

Osm antilop z pražské zoo utratili v Jihoafrické republice. Zvířata údajně neměla všechna potřebná osvědčení a podle jihoafrického tisku měla být dehydratovaná. Čtyři antilopy prý dokonce kolabovaly. Johanessburské úřady proto žádaly jejich návrat do Evropy, nebo utracení. Ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek ale taková obvinění odmítá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Impala dokáže běžet rychlostí až 90 km/h. A skočit do dálky 9 metrů.

Impala dokáže běžet rychlostí až 90 km/h. A skočit do dálky 9 metrů. | Foto: Tomáš Junek

„Došlo k tomu údajně proto, že nebyly vyšetřeny na jednu z chorob. My jsme nebyli informováni o tom, že to vyšetření tam má být,“ říká Bobek.

„Navíc se ukazuje, že tam byl dokonce záměr některé antilopy přeprodat soukromníkovi. Je to pro nás opravdu šokující,“ dodává Bobek. Kvůli utracení zvířat už poslal stížnost Světové asociaci zoologických zahrad.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podle ředitele pražské zoo Miroslava Bobka antilopy měly všechna potřebná osvědčení

Podle jihoafrických médií se antilopy dostaly do země v pátek letecky přes Frankfurt nad Mohanem, místní úřady v JAR ale jejich dovoz zakázaly. Prý neměly požadovaná osvědčení, a tak se je bály vpustit do země a žádaly jejich vrácení do Německa, nebo usmrcení.

Několik veterinářů to odmítlo provést, nicméně nakonec byly antilopy v neděli utraceny.

V jihoafrickém tisku se objevily i informace, že zvířata byla v klecích dehydratovaná a v zuboženém stavu, ředitel pražské zoo to odmítá. Podle něj byla zvířata připravena na to, aby takto přepravovaná čtyři nebo pět dní vydržela a například se počkalo na to, až bude dodán údajně chybějící dokument.

Bobek upřesnil, že o dopravu antilop se navíc staral anglický odborník Roy Smith, který je specializovaným dopravcem pro zvířata a v minulosti už se na podobných přepravách pro pražskou zoo podílel.

Pražská zoo se podílí na záchranných projektech, ve kterých zvířata odchovaná v zoologické zahradě vrací do volné přírody v původní domovině. Například mezi lety 2011 a 2013 dovezli do Mongolska celkem 11 klisen a jednoho hřebce koně Převalského.

ČTK, David Černý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme