Fenomenálního úspěchu Milénia se nedočkal. Stieg Larsson by oslavil šedesátiny

Nikdo netušil, že je skvělý spisovatel. Stieg Larsson psal svou románovou sérii do šuplíku. Okolí ho znalo jako neúnavného bojovníka za lidská práva. Musel se dokonce skrývat před pravicovými extremisty. Po nocích psal romány, které přesahují žánr dobré detektivky. Dnes by novinář a bojovník za lidská práva Stieg Larsson oslavil šedesátiny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stieg Larsson

Stieg Larsson | Foto: Facebook Stieg Larsson

Fenomenálního úspěchu své trilogie Milénium se nenápadný novinář Stieg Larsson nedočkal.

Romány o novináři Mikaelu Blomkvistovi a svéhlavé Lisbeth Salanderové vyšly až po jeho smrti v roce 2004. Série se prodalo přes 60 miliónů kusů. Byla vůbec nejprodávanější e-knihou, následoval film i audioknihy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Švédského spisovatele Stiega Larssona přiblížila Zuzana Vlčková

Larsson chtěl napsat něco jiného, než co je známé pod pojmem švédská detektivka. Přitom právě jeho knihy u nás novou éru severské detektivky zahájily.

„K nám skandinávská detektivka pronikla v podstatě se Stiegem Larssonem. Znamenal jakýsi průlom pro skandinávskou detektivku u nás. Nakladatelství se podařilo to prodat. To bylo velmi důležité a na to se začaly nabalovat další více či méně důležití spisovatelé,“ říká nordista a překladatel Ondřej Vimr a pokračuje:

Larsson aktivně vystupoval proti násilí a velkým tématem pro něj byl pravicový extrémismus. Inspiraci pro trilogii Milénium našel údajně při práci v aktivistickém časopise EXPO, který založil, a právě to pak po jeho smrti vyvolalo spekulace o tom, že byl zavražděn. Zemřel ale na silný infarkt.

Larsson měl ve svém notebooku rozepsaný čtvrtý román a je možné, že načrtl i pátý a šestý díl. Jeho příznivci tak stále doufají, že trilogie Milénium ještě bude mít své pokračování.

Zuzana Vlčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme