Izrael se připravuje na pozemní operaci v Gaze. Povolá tisíce rezervistů

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu nařídil armádě, aby se připravila na možnost zahájení pozemní operace v Gaze. Kabinet také schválil povolání až 40 tisíc rezervistů do zbraně. Podle neoficiálních informací z vládních zdrojů ale Izrael prozatím pozemní akci neuskuteční a spíše rozšíří nálety na infrastrukturu Hamásu v pásmu Gazy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pásmo Gazy je cílem izraelských náletů

Pásmo Gazy je cílem izraelských náletů | Zdroj: Reuters

Netanjahu dodal, že příprava případné pozemní operace každopádně zabere nějaký čas.

„Což si myslím, že ukazuje na to, že se premiér spíš kloní k tomu, že situace se nakonec vyřeší nějak jinak,“ říká vedoucí Centra pro studium Blízkého východu pražské Metropolitní univerzity Břetislav Tureček.

Mobilizace je tak možná spíše snahou odstrašit Hamás. Izraelská vládní koalice je ale podle Turečka nejednotná – část radikálních politiků je skutečně přesvědčena, že by se mělo proti Palestincům zasáhnout tvrdě a okamžitě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti přinesl vedoucí Centra pro studium Blízkého východu pražské Metropolitní univerzity Břetislav Tureček

Izraelské letectvo už podniklo nálety na 90 cílů, střely likvidují domy a zařízení organizací Hamás a Islámský džihád. Palestinci jsou údajně předem varováni pomocí SMS zpráv.

Palestinské zdroje uvádějí, že za posledních 24 hodin zemřelo při útocích na pásmo Gazy nejméně 11 lidí. Ozbrojenci odpovídají na nálety střelbou raket na města v jižním Izraeli.

„Včera vypálil Hamás asi 80 raket na izraelské civilisty. Za posledních několik týdnů ale byly takových raket stovky. Opakovaně jsme varovali Hamás, že tohle musí skončit. Izraelská armáda teď podniká kroky, aby raketové útoky z Gazy jednou provždy skončily. Naším cílem je osvobodit izraelský lid od hrozby těchto střel,“ prohlásil mluvčí izraelského premiéra Mark Regev.

Přehrát

00:00 / 00:00

Napjatou situaci v Gaze sleduje blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu Štěpán Macháček

Střely zatím zasáhly menší izraelská města a zranily několik jejich obyvatel. Poplašné sirény už jsou ale občas slyšet i v ulicích Jeruzaléma. Protiraketový štít Iron Dome zlikvidoval také střelu vypálenou na Tel Aviv.

Izraelská vláda dnes na několik hodin uzavřela letiště v Ejlátu. Lety z Tel Avivu jsou přesměrované tak, aby se vyhnuly střelbě z Gazy. Izraelští vojáci prý také zastřelili dva ozbrojené Palestince, kteří se pokoušeli proniknout z pásma Gazy na izraelské území.

Hamás slibuje za další nálety na Gazu odplatu. „Varujeme izraelskou vládu před pokračováním těchto zločinů proti Palestincům. Hamás je připravený agresi Izraele čelit,“ oznámil mluvčí hnutí Sámí Abú Zuhrí.

Izrael letecky útočí na pásmo Gazy | Foto: Reuters

Zároveň dnes ale hnutí vydalo prohlášení, za jakých okolností je ochotné přestat s útoky proti izraelskému území. „Jednou z podmínek je, že Izrael zastaví veškeré vojenské operace na okupovaných územích, tedy nejen v pásmu Gazy, ale také na Západním břehu Jordánu,“ vypočítává Tureček.

„Druhá věc je, že Izrael propustí několik desítek lidí, kteří byli před lety propuštěni výměnou za zajatého vojáka Šalita, v uplynulém týdnu je ale Izraelci znovu pozatýkali, pochytali je při raziích na Západním břehu. A poslední věc, Hamás říká, že Izrael se musí přestat snažit rozklížit vnitropalestinské usmiřování mezi Hamásem a hnutím Fatah, které ovládá enklávy na Západním břehu Jordánu,“ přibližuje.

Vztahy mezi Izraelem a Palestinci se vyostřily po vraždách unesených mladíků - nejdřív tří Izraelců a poté jednoho Palestince.

Štěpán Macháček, Jan Richter, krw Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme