Chlapec se narodil bez uší, britští lékaři mu je 'vyrobili'

Britští lékaři v londýnské dětské nemocnici vyrobili devítiletému chlapci nový pár uší. Malý Kieran se narodil hluchý a skoro bez ušních boltců, místo nichž měl jen malé lalůčky. Sluch lékaři chlapci pomocí implantátů částečně navrátili, Kieran však dlouho toužil po tom, aby měl stejné uši jako ostatní děti. Lékaři v Londýně mu teď jeho sen splnili.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nedoslýchavost (ilustrační foto)

Nedoslýchavost (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

K „výrobě“ použili lékaři celkem šest chlapcových žeber, respektive chrupavku, kterou z nich odoperovali.

Jak popsal plastický chirurg Neil Bulstrode, který operaci vedl, nejdříve bylo třeba z chrupavek vymodelovat základní obrys boltce. Tento model pak lékaři vložili pod kůži. „Ta se k němu přisaje a vytvoří tak tvar ucha,“ uvedl Bulstrode.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příběh chlapce, kterému lékaři "vyrobili" nové uši, popsal redaktor Viktor Daněk

Bulstrode také musel určit, jaký tvar budou vlastně boltce mít. „Většinou mám pacienty, kteří mají alespoň jedno ucho, podle něj pak můžu vytvarovat druhé. V tomto případě se však inspiruji u jeho matky, která má pěkné uši,“ popsal Bulstrode.

Nabízí se možná otázka, proč lékaři chlapci ucho nevypěstovali z kmenových buněk, jako tomu bylo třeba v mediálně známém případu, kdy američtí tkáňoví inženýři vypěstovali ucho ve tvaru toho lidského na zádech krysy, to je však jen experimentální postup, který se v praxi – alespoň zatím – nepoužívá.

Na vlastní přání

Malý Kieran trpí vzácnou vrozenou vadou, které se odborně říká mikrotie, při níž se dítě narodí s velmi malými ušními boltci. Defekt uší se vyskytuje asi u jednoho z deseti tisíc narozených dětí.

Porucha bývá spojena s nedoslýchavostí, což se dá napravit naslouchadly. Operace ušních boltců, jakou podstoupil Kieran, není nezbytná, má spíše psychologický efekt.

U Kierana hrálo roli, že si uši dlouho přál. Myslel prý na ně vždy, když byl s jinými dětmi. „Pokaždé, když se na ně dívám, říkám si v hlavě: chci uši jako oni. Pokaždé,“ vylíčil chlapec.

Jeho matka před operací nezastírala obavy. „Mám z toho smíšené pocity. Je to něco, co potřebuje, ale je to jenom kosmetická změna… Nakonec je to ale to, co chce on,“ uvedla.

kov, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme